Windows 10 opnieuw installeren?

Een bekende vroeg mij laatst hoe je met een gerust hart een tweedehands laptop kunt verkopen, zonder bang te hoeven zijn dat je privé gegevens door een nieuwe eigenaar ingekeken kunnen worden.

Hij had mijn artikel gelezen over hoe je het beste een tweedehands laptop kunt verkopen, maar miste daarbij uitleg over het schoon opleveren van de laptop voordat deze overhandigd wordt aan de nieuwe eigenaar.

Dus bij deze, een korte uitleg met plaatjes!

Stap 1:

Maak een back-up van de bestanden die je weer wilt gebruiken op een andere laptop of pc. Dit kun je bijvoorbeeld doen in de cloud (Microsoft OneDrive, DropBox, Google Drive etc.) of op een USB-stick of externe harde schijf.

Stap 2:

Druk in Windows 10, linksonder op het vergrootglas en typ vervolgens “opnieuw” in. Druk vervolgens op het bovenste resultaat “opnieuw beginnen met een schone installatie van Windows”.

Stap 3:

Onder “De pc opnieuw instellen” druk op de knop “Aan de slag”. Druk vervolgens op “Alles verwijderen” en daarna op “Bestanden verwijderen en het station opschonen”. Dit proces duurt grofweg een half uur tot een uur, afhankelijk van de snelheid van de laptop/pc.

Stap 4:

Verkopen!

Passie!

Ruim 15 jaar geleden begon mijn passie voor IT, met name voor hardware en zakelijke laptops.

Ik adviseer alleen IT-apparatuur dat écht fijn werkt en ook jarenlang blijft werken.