Intel NUC5i5RYK review

De Intel NUC is een uiterst compacte desktop met de hardware van een moderne ultrabook. Intel is een paar jaar geleden begonnen met dit concept waarbij NUC staat voor “Next Unit of Computing”.

Het apparaatje is ongeveer even groot als een CD-hoesje, namelijk 11,5 cm bij 11,1 cm. Door dit compacte formaat is de NUC veelzijdig inzetbaar. De NUC kan bijvoorbeeld achter een monitor gemonteerd worden.

De door mij geteste versie is de Intel NUC5i5RYK. De naam verraadt het al, dit is het model met Intel Core i5 processor. In dit geval de Intel “broadwell” Core i5-5250U. De Intel NUC5i5RYK heeft ondersteuning voor de nieuwste en snelste M2 SSD "harde schijven".

Bij de aanschaf van alleen een Intel NUC ben je nog niet klaar. Het apparaatje wordt namelijk relatief kaal geleverd. Dat wil zeggen, je krijgt de behuizing, het moederbord en eventueel een Wi-Fi kaartje. Het geheugen, de M2 SSD en het besturingssysteem dien je zelf aan te schaffen én te installeren.

Het door mij geteste model is uitgerust met 8GB DDR3 geheugen, 256GB M2 SSD en Windows 10 Professional. Standaard zit er een Intel Wireless AC-7265 Wi-Fi kaartje ingebouwd. Voor dit complete pakket zit je al snel op zo'n 600,- tot 700,-.Intel NUC mount

In de praktijk

Als het gaat om prestaties, dan staat de NUC zijn mannetje. Het hangt er wel vanaf hoe de NUC geconfigureerd wordt; met Intel Core i3, Core i5 of Core i7 processor, met 4GB, 8GB of zelfs 16GB DDR3 geheugen. De grootte van de SSD speelt een minder grote rol bij de snelheid van deze kleine desktop.

De prestaties van de NUC zijn ongeveer te vergelijken met de nieuwste (energiezuinige) laptops omdat ze beide over dezelfde componenten beschikken. Met name de M2 SSD zorgt ervoor de dat NUC erg snel aanvoelt in het dagelijkse gebruik. De computer, en applicaties, starten veel sneller op dan met een conventionele hardeschijf. Voor zo goed als alle zakelijke toepassingen en voor thuisgebruik is een Intel NUC een erg geschikte oplossing wanneer een laptop niet nodig is.

Processoren van workstation laptops of gamelaptops zijn wel van een zwaarder kaliber, die niet vergeleken kunnen worden met wat er geleverd wordt in een Intel NUC. Verwacht niet dat er zware games met de Intel NUC gespeeld kunnen worden want daar is de geïntegreerde Intel HD Graphics videokaart niet geschikt voor.

Wat opvalt is dat de NUC onder zwaardere belasting wel wat geluid kan produceren. Dit komt door de ingebouwde ventilator. Gelukkig is het een en ander wel in te stellen in de bios zodat het apparaatje pas na een tijdje van zwaar gebruik van zich laat horen. Tijdens office gebruik, film kijken en internetten zal de NUC (zo goed als) geen geluid maken. En dat is erg fijn.

In principe heeft de Intel NUC5i5RYK voldoende aansluitingen. Wel moet je erop letten dat je geschikte videokabels hebt aangezien een Mini DisplayPort aansluiting en Mini HDMI aansluiting niet heel gangbaar zijn. Gelukkig wordt er in ieder geval standaard een Mini HDMI naar HDMI plugje meegeleverd. Er kan dus op elke poort een monitor aangesloten worden, waardoor je op twee schermen kunt werken met deze NUC!

Intel NUC aansluitingen

Aansluitingen:

  • 4x USB 3.0
  • Audio in-/uitgang
  • Infrarood sensor
  • Mini DisplayPort
  • Mini HDMI
  • Netwerkpoort (1Gbit)

 

Deze Intel NUC kopen? Kijk dan even in mijn laptopshop!

Passie!

Ruim 15 jaar geleden begon mijn passie voor IT, met name voor hardware en zakelijke laptops.

Ik adviseer alleen IT-apparatuur dat écht fijn werkt en ook jarenlang blijft werken.