Windows 10 - in de praktijk

Ik heb twee weken geleden gebruik gemaakt van de gratis upgrade naar Windows 10 Professional. 29 juni is Microsoft gestart met het gefaseerd aanbieden/uitrollen van Windows 10.

In deze blog schrijf ik over mijn praktijkervaring met het nieuwste besturingssysteem van Microsoft. Ik bespreek 4 verbeteringen die ik ten opzichte van Windows 8.1 ben tegengekomen.

Hoe werkt de gratis upgrade naar Windows 10?windows 10 upgrade

Je kunt je aanmelden voor de gratis upgrade wanneer het Windows icoontje rechtsonder bij je in beeld verschijnt.

Zodra je computer, laptop of tablet er klaar voor is, ontvang je een berichtje wanneer je de installatie kunt starten. Deze installatie duurde bij mij ongeveer een uur.

Vereiste voor de gratis upgrade is dat je reeds gebruik maakt van (een legale versie van) Windows 7 of Windows 8.1. Oudere varianten van Windows geven je helaas geen recht op de gratis upgrade.

Je hoeft in principe geen backup van al je bestanden en programma’s te maken omdat deze allemaal op je apparaat blijven staan. Als het belangrijke zaken betreffen, dan zou ik wel zorgen voor een backup.

Mijn praktijkervaring met Windows 10

Voor mij is Windows 10 de juiste mix tussen Windows 7 en Windows 8.1. Met name het nieuwe startmenu, het actiecentrum, de werking van de Windows apps en de automatische schermindeling vallen mij in positieve zin op. Er valt nog veel meer te vertellen over Windows 10, maar dit is in een notendop wat mij het meest is opgevallen in de afgelopen 2 weken.

Startmenuwindows 8 tiles menuwindows 10 startmenu

Als je gewerkt hebt met Windows 8.1, dan komt het menu dat rechts is afgebeeld je bekend voor. Over dit menu zijn gebruikers over het algemeen negatief.

Het Windows 8.1 “tiles menu” werkt prima op een tablet, maar het is een stuk minder geschikt voor laptops en desktops.

Ik ben er na verloop van tijd aan gewend geraakt, maar ik kan me wel voorstellen wat mensen eraan weerhoudt.

De “tiles” zijn in Windows 10 nog wel aanwezig, maar in een andere vorm.

Wanneer je nu op start drukt, komt er een combinatie van het oude Windows 7 menu en de tiles van Windows 8.1 tevoorschijn. Uiteraard ziet het menu er wel weer wat moderner en frisser uit.

Ik ben erg tevreden over het nieuwe menu in Windows 10 waarbij ik in één blik kan zien of ik nieuwe e-mails heb ontvangen, hoe het weer is en wat de datum is. Verder heb ik direct toegang tot mijn (meest gebruikte) programma's.

En dit zonder dat het hele beeldscherm in beslag wordt genomen, zoals het geval is met Windows 8.1!

Gelukkig heeft Microsoft er ook voor gekozen om de "aan/uit" weer toegankelijker te maken in Windows 10, zoals je kunt zien op de screenshot.

Actiecentrumwindows 10 actiecentrum

In het actiecentrum kun je onder andere in één oogopslag zien of je nieuwe e-mails hebt gekregen van de verschillende e-mailaccounts die je hebt gekoppeld aan je tablet, laptop of desktop.

Dit geldt trouwens ook voor je Office 365 e-mailaccounts.

Daarnaast kun je veelgebruikte instellingen in het actiecentrum heel snel en gemakkkelijk aanpassen, zoals de schermhelderheid, tabletmodus activeren (zoals in Windows 8.1 met tiles), vliegtuigstand, Wi-Fi netwerken etc.

Windows appswindows 10 app

Alle Windows apps openen in Windows 10 in een los venster.

De apps zijn hierdoor makkelijker af te sluiten of op de achtergrond te plaatsen.

Dit werkt een stuk fijner in vergelijking met Windows 8.1 waarbij de apps altijd op het volledige scherm worden geopend.

Schermindeling

Het is met Windows 10 nog makkelijker gemaakt om verschillende programma’s en vensters naast elkaar te positioneren. Je kunt je beeldscherm zonder problemen in 2-en of in 4-en delen bijvoorbeeld.

Wanneer je een app of programma’s naar de rechter- of linkerkant van je scherm schuift, dan vraagt Windows je vervolgens welk programma je ernaast wilt plaatsen.

windows 10 schermverdeling

Passie!

Ruim 15 jaar geleden begon mijn passie voor IT, met name voor hardware en zakelijke laptops.

Ik adviseer alleen IT-apparatuur dat écht fijn werkt en ook jarenlang blijft werken.