Altijd laptop kopen mét SSD!

Wanneer mensen mij vragen om advies voor het kopen van een computer of laptop geef ik altijd de volgende tip als eerste mee.

Het maakt daarbij niet uit of het een simpele laptop is voor internet en tekstverwerking of een zakelijke workstation voor de zwaarste taken...

Wat is een SSD?

Een SSD (Solid State Drive) is een soort van USB-stick die je normale harde schijf kan vervangen. Of wanneer er ruimte voor is, je in combinatie met een normale harde schijf kunt inzetten. Een SSD heeft geen draaiende delen zoals een normale harde schijf maar geheugenchips zoals een USB-stick.

De voordelen van een SSD

Het langzaamste onderdeel van een computer/laptop is de harde schijf. Een normale harde schijf heeft 1 voordeel ten opzichte van een SSD en dat is de grotere hoeveelheid GB’s per Euro die je krijgt.

De voordelen van een SSD in tegenstelling tot een normale harde schijf:

    • Super snel

Om je een indruk te geven, de leessnelheid van de huidige SSD’s is veelal 500MB’s. Een normale harde schijf zit op 100MB/s tot 200MB/s. Maar belangrijker is dat een SSD veel sneller kleine bestanden kan verwerken in vergelijking met een normale harde schijf. Het kopiëren van een map met foto’s kan bijvoorbeeld wel 10x zo snel gaan. Ook het opstarten en afsluiten van je computer en laptop gaat met een SSD ongeveer een factor 3x sneller.

    • Geen geluid

Een SSD heeft geen draaiende delen meer zoals een normale harde schijf dat wel heeft. Hierdoor produceert je laptop minder geluid, maar ook minder warmte.

    • Minder breekbaar

Zoals je waarschijnlijk wel weet kan een USB-stick heel wat hebben. Dit geldt ook voor een SSD. Als je een laptop laat vallen, dan is deze waarschijnlijk stuk. Je kunt vervolgens wel de SSD eruit halen en deze in een andere computer of laptop zetten. Grote kans dat deze nog perfect werkt!

 

Een ander voordeel is dat een SSD veel compacter is, en ook lichter is dan een normale harde schijf. Dit is met name voor laptops belangrijk. Daarnaast verbruikt een SSD minder energie wat de accuduur van je laptop weer ten goede komt.

SSD’s worden steeds goedkoper waardoor een SSD ook toegankelijker wordt voor meer mensen. Een goede 250GB SSD kun je tegenwoordig kopen voor rond de 80,-. Een 500GB SSD kun je vinden voor minder dan 150,- en een 1TB model voor minder dan 400,-.

Passie!

Ruim 15 jaar geleden begon mijn passie voor IT, met name voor hardware en zakelijke laptops.

Ik adviseer alleen IT-apparatuur dat écht fijn werkt en ook jarenlang blijft werken.