Dell Venue 8 Pro review

Nadat ik mijn Microsoft Surface Pro 3 had verkocht zocht ik iets anders. In tegenstelling tot de Surface Pro 3 moest een tablet vooral kleiner zijn en geen actieve koeling bevatten.

Ik ben na een kleine zoektocht uitgekomen bij de Dell Venue 8 Pro. Deze tablet beschikt over Windows 8.1, een 64GB eMMC schijf, een Intel Atom processor en 2GB werkgeheugen. Met name over die laatste ben ik skeptisch..

 

Vergelijking met de Microsoft Surface Pro 3

De SP3 vond ik te luidruchtig bij licht tot middelzwaar gebruik. Bij het bekijken van een trailer op IMDB of op YouTube liet de ventilator al flink van zich horen. Veel meer dan ik gewend ben met (zakelijke) laptops.

Ook het formaat van de SP3 vond ik voor een tablet te groot voor "tablet gebruik". Een tablet hoeft wat mij betreft niet groter dan 10" te zijn.

De Type Cover bleek ik in de praktijk heel weinig te gebruiken. Het prachtige zachte materiaal van de achterkant vind ik te gevoelig voor vuil. Ook zit er veel speling in het scharnier tussen de Type Cover en de tablet is in vergelijking met een laptop. Dit is niet ideaal op een onregelmatige ondergrond.

Het positieve aan de Surface Pro 3 zijn de uitzonderlijke prestaties door het gebruik van ultrabook hardware, het werkelijk prachtige scherm dat veel verticale beeldoppervlak biedt en het dunne profiel te opzichte van een laptop.

 

Dell Venue 8 Pro

De Surface Pro 3 werd in de markt gezet als een 2-in-1 apparaat doordat het de tablet en de laptop kan vervangen. Ik ben van plan om de Dell Venue 8 Pro echt als tablet te gebruiken. Dit betekent voor mij surfen op internet, documenten bekijken (niet echt bewerken) en films/series bekijken op Netflix. 

Ik heb de Venue 8 Pro nog maar kort, maar mijn eerste indrukken zijn dat de tablet fijn in de hand ligt en gebruikt kan worden voor de dingen die ik in gedachten had. Helaas schiet de tablet wel beetje te kort als het gaat om de prestaties in vergelijking met zakelijke laptops en de Surface Pro 3.

Dit komt, denk ik, voor een klein deel door de Intel Atom processor maar vooral door de 2GB werkgeheugen. 2GB werkgeheugen is tegenwoordig echt niet meer voldoende wanneer je een paar internetpagina's open hebt staan en bijvoorbeeld een film op de achtergrond.

Gelukkig maakt de Dell Venue 8 Pro gebruik van passieve koeling. Hierdoor maakt hij geen geluid bij welke vorm van belasting dan ook.

De prijs van de tablet is ook een groot voordeel. De door mij geteste variant met 64GB eMMC schijf kost op dit moment iets minder dan 300,-. Dat is in vergelijking met een Surface Pro 3, welke begint bij 749,-, een koopje.

 

Conclusie

De Dell Venue 8 Pro is erg fijn in gebruik door het compacte 8" formaat, de tablet heeft een mooi IPS-paneel en hij is stil (zoals je bij een tablet ook verwacht).

Het enige nadeel lijkt vooralsnog de lage hoeveelheid werkgeheugen te zijn welke niet uitgebreid kan worden. Hierdoor kun je niet veel programma's naast elkaar laten draaien.

Wil je een handzame Windows 8 tablet waar je in principe alles mee kunt wat je op een laptop ook kunt, dan kun je moeilijk een verkeerde keus maken met de 300,- kostende Dell Venue 8 Pro. 4GB werkgeheugen had de tablet voor mij helemaal afgemaakt.

Passie!

Ruim 15 jaar geleden begon mijn passie voor IT, met name voor hardware en zakelijke laptops.

Ik adviseer alleen IT-apparatuur dat écht fijn werkt en ook jarenlang blijft werken.