Microsoft Office 365 of Microsoft Office 2013?

Bij de aanschaf van Office kun je kiezen voor het standaard Office 2013 pakket, of voor de cloud-versie Office 365. Welke je het beste kunt kiezen hangt af van je wensen/eisen, je betalingsvoorkeur en de hoeveelheid personen die er gebruik van kunnen maken (bijvoorbeeld familie).

Met mijn bedrijf lever ik de zakelijke variant van Office 365 aan klanten. In het verleden heb ik ook de zakelijke Office 2013 geleverd. Met beide varianten heb ik veel ervaring opgedaan.

In dit artikel ga ik kort in op de verschillen tussen Office 365 en Office 2013 voor consumenten.

 

Office 365 Home

Office 365 Home kost 99,- / jaar. Dit is een jaarlijks terugkerende betaling die nodig is om Office 365 Home te blijven gebruiken. Office 365 Home kan vervolgens per gebruiker op zowel een laptop, een tablet en een telefoon geïnstalleerd worden. Je beschikt in over de volgende applicaties:

 • Word
 • Excel
 • PowerPoint
 • Outlook
 • Publisher
 • Access
 • OneNote

Een groot voordeel van Office 365 Home is dat er 5 gebruikers op aangesloten kunnen worden. Het is daarom voor een gezin (van maximaal 5) een handige oplossing. Er hoeft geen losse licentie per computer of gebruiker aangeschaft te worden.

Voor de opslag van alle persoonlijke documenten is maar liefst 1TB (1024GB) aan opslag per gebruiker voorhanden. Zolang je niet met grote videobestanden werkt, is dit niet snel vol te krijgen met foto’s en documenten. Het zou me daarnaast niet verbazen als het limiet op termijn weer verruimd wordt.

Met Office 365 werk je altijd met de nieuwste (bovengenoemde) toepassingen omdat je jaarlijks (of maandelijks) betaald voor de licentie. Als bonus krijg je van Microsoft ook nog 60 Skype minuten / maand / gebruiker waarmee je naar telefoons kunt bellen.

 

Office 2013 Home & Student

Waar Office 365 werkt op abonnementsbasis, hoeft Office 2013 maar eenmalig betaald te worden. Office 2013 Home & Student kost eenmalig 139,-. Deze licentie kan maar door 1 gebruiker gebruikt worden op 1 apparaat. In het geval van een gezin van 5 zou elk persoon een losse licentie moeten kopen.

Met Office 2013 Home & Student beschik je over:

 • Word
 • Excel
 • PowerPoint
 • OneNote

Publisher en Access vind ik niet erg om te missen, maar Outlook had wel heel mooi geweest. Verder zit er geen cloud opslag bij Office 2013. Je kunt wel gratis 30GB cloud opslag krijgen door een e-mailadres aan te maken bij Microsoft (hotmail, outlook of live bijvoorbeeld).

 

Conclusie

Office 365 heeft mijn voorkeur om, voornamelijk, de volgende redenen:

 • Er wordt standaard 1TB opslag in de cloud meegeleverd. Hier kun je al je data in zetten en je zult niet snel het limiet bereiken. Wanneer de laptop crasht of gestolen wordt, ben je je gegevens niet kwijt.
 • Per licentie/gebruiker kan Office geïnstalleerd worden op een laptop, tablet en een telefoon. Vanaf al die apparaten heb je toegang tot de bestanden die je in de cloud hebt staan.
 • Je beschikt altijd over de nieuwste versies van alle Office programma’s. Je hoeft geen nieuw Office pakket om de (bijvoorbeeld) 5 jaar aan te schaffen.

Het nadeel van Office 365 is dat je vastzit aan de jaarlijkse betaling van 99,-. Met 4/5 gezinsleden lijkt het een hele goede deal. Ben je alleen, dan is het minder gunstig.

Office 2013 koop je eenmalig en dan ben je ervan af. Dit brengt wel met zich mee dat het pakket maar op 1 computer geïnstalleerd kan worden, dat er geen cloud opslag meegeleverd wordt en dat Outlook, Publisher en Access niet onderdeel van het pakket vormen.

Passie!

Ruim 15 jaar geleden begon mijn passie voor IT, met name voor hardware en zakelijke laptops.

Ik adviseer alleen IT-apparatuur dat écht fijn werkt en ook jarenlang blijft werken.