Microsoft Surface Pro 3 review(tje)

Een tijdje terug schreef ik over een complete werkplek bestaande uit een Microsoft Surface Pro 2 tablet en de bijpassende Microsoft docking station. Hier heb ik met veel plezier op gewerkt.

De SP2 is verkocht, en de bijbehorende docking station ook. Nu beschik ik over de Microsoft Surface Pro 3. Deze SP3 test ik helaas zonder docking station, maar de werking daarvan is gelijk aan de vorige.

In dit artikel ga ik kort in op de verschillen tussen beide tablets.

 

De Surface Pro 3 test ik dit keer met de type cover, in tegenstelling tot de touch cover bij de Surface Pro 2. De touch cover werd door mij meer gebruikt als bescherming voor de tablet dan om op te typen. Ik test wederom de 4GB DDR3 / 128GB SSD versie van de Surface Pro.

Doordat ik nu een Dell UltraSharp U2713HM monitor gebruik, kan ik de ingebouwde USB poorten van deze monitor gebruiken. Surface tablets beschikken maar over 1 USB poort. Dat maakt het aansluiten van veel randapparatuur moeilijk.

Nu heb ik de monitor aangesloten op de mini-displaypoort aansluiting van de tablet, mijn toetsenbord en muis zitten aan de monitor waarvandaan vervolgens 1 USB kabel naar de SP3 gaat. Het kan, maar ik kan nu niet een USB stick gebruiken door een gebrek aan USB poorten. Met andere woorden, doe mij maar een docking station!

 

In de praktijk

Voordelen

Het voornaamste verschil met de Microsoft Surface Pro 2 is dat het schermformaat is gegroeid van 10,6” naar 12” en de schermresolutie van 1920x1080 naar 2160x1440. Het scherm heeft werkelijk een prachtige kleurweergave, al ben ik daar geen expert in.

Door de hogere resolutie past er meer op het scherm wat stiekem wel erg fijn werken is. Vooral de verticale ruimte is toegenomen door de stijging van 1080 pixels naar 1440 pixels. Dat is nogal een toename, zie foto.

Het traploos instellen van de kickstand is een fijne optie, al hecht ik daar niet zoveel waarde aan. De in 2 standen instelbare Surface Pro 2 vond ik ook toereikend, maar traploos is uiteraard fijner. Het is geen revolutie. Het hebben van een kickstand in tegenstelling tot andere tablets daarentegen is wel een revolutie!

Het gewicht van de Surface Pro 3 is een beetje gedaald maar bovenal, hij is een stuk dunner. De dikte is gedaald van 1,35cm naar 9,1cm. Dat is een flinke reductie.

Nadelen

Een nadeel van de SP3 is de geluidsproductie van de tablet bij belasting. Hier is door meer websites over gesprokenen en helaas moet ik het bevestigen. Een voorbeeld is wanneer ik een filmtrailer afspeel op IMDB.com, dan laat de SP3 al flink van zich horen. Bij de Surface Pro 2 heb ik de ventilator niet betrapt op het maken van geluid. Dit zal te maken hebben met het verlagen van het gewicht en de dikte van de tablet.  

Ook het formaat van de SP3 vond ik voor een tablet te groot voor "tablet gebruik". Een tablet hoeft wat mij betreft niet groter dan 10" te zijn. Een 12" tablet is onhandiger bij het vasthouden en bedienen met beide handen. Wanneer de tablet wordt neergezet, dan vervalt dat nadeel. Maar op bed of wanneer je staat, dan gaat het bedienen moeilijker dan bij de SP2 (of kleinere tablets in het algemeen).

De Type Cover bleek ik in de praktijk heel weinig te gebruiken. Het prachtige zachte materiaal van de achterkant vind ik te gevoelig voor vuil. Ook zit er veel beweging in het scharnier tussen de Type Cover en de tablet is in vergelijking met een laptop. Hierdoor staat de tablet een stuk minder stevig.

Passie!

Ruim 15 jaar geleden begon mijn passie voor IT, met name voor hardware en zakelijke laptops.

Ik adviseer alleen IT-apparatuur dat écht fijn werkt en ook jarenlang blijft werken.