HP Elitebook Folio 1040 G1 review(tje)

De nieuwe HP Elitebook Folio 1040 G1 is op de markt, als opvolger van de HP Elitebook Folio 9470m. De specificaties komen erg overeen met de eerder geteste HP Elitebook 840 G1, vandaar geen uitgebreide review.

Kenmerken voor de nieuwe HP Elitebook Folio 1040 G1 zijn met name het nieuwe touchpad, de dikte en het gewicht. De Folio is wéér lichter en compacter gemaakt dan de vorige, ook al niet lompe, HP Elitebook Folio 9470m.

Niet onbelangrijk, het touchpad heeft nu geen fysieke drukknoppen meer maar is drukgevoelig..

 

Lichtgewicht

Ik test de HP Elitebook Folio 1040 G1 met Core i5 4200U processor, 8GB DDR3 geheugen en 180GB SSD harde schijf. De schermresolutie is 1600x900. Als besturingssysteem is Windows 7 Professional geïnstalleerd.

De HP Elitebook Folio 1040 G1 heeft een gewicht van iets onder de 1.5KG. Dat is voor een 14" zakelijke laptop erg licht. Daarnaast heeft de Folio een dikte van maar 16mm! Mijn laptoptas is absoluut aan vervanging toe. Er passen wel 4 Folio's in als het moet.

Ondanks het lage gewicht en de geringe dikte voelt de laptop zeer stevig aan. Bij het beetpakken van de laptop valt op, net als bij de vorige Folio 9470m, dat de rubberen onderkant veel grip biedt.

Betreffende de specificaties en de snelheid van de Folio refereer ik naar een oudere en uitgebreidere review van de HP Elitebook 840 G1 aangezien deze nagenoeg hetzelfde is uitgerust.

 

Nieuw touchpad - ForcePad?

Het nieuwe touchpad van de HP Elitebook Folio 1040 G1 wordt ForcePad genoemd. Zoals de naam doet vermoeden wordt de mate van druk geregistreerd. HP heeft daarmee de fysieke drukknoppen die boven en/of onder het touchpad zitten weggelaten.

Het gebruik van de ForcePad was voor mij even wennen, maar na een tijdje wist ik niet beter.

 

Bijzonderheden

De HP Elitebook Folio 1040 G1 is stil in gebruik, stiller dan de vorige HP Elitebook Folio 9470m. Wanneer de laptop meer belast wordt, dan slaat de ventilator ook minder snel aan als bij de Folio 9470m. Dit geeft veel meer rust wanneer je veel werkt op de laptop gedurende een dag.

Bepaalde opties maken deze Folio 1040 G1 af voor mij zoals toetsenbordverlichting en een vingerafdruk scanner. HP levert standaard HP Client Security Manager software mee zodat de laptop eenvoudig met behulp van een wachtwoord en/of de vingerafdruk scanner opgestart kan worden.

Toetsenbord verlichting is heel fijn wanneer je werkt tijdens niet optimale lichtomstandigheden. Ik zou niet meer zonder willen!

In tegenstelling tot de Folio 9470m heeft de Folio 1040 G1 een USB-poort minder. Het zijn er nu 2. Ook zijn er geen fysieke VGA en ethernet poorten meer aanwezig, maar hiervoor wordt wel een verloopkabeltje meegeleverd die in de docking station poort gestoken kan worden.

Passie!

Ruim 15 jaar geleden begon mijn passie voor IT, met name voor hardware en zakelijke laptops.

Ik adviseer alleen IT-apparatuur dat écht fijn werkt en ook jarenlang blijft werken.