Microsoft Surface Pro 2 + basisstation = complete werkplek!

De Microsoft Surface Pro 2 is een tablet met snelle hardware welke beschikt over het volledige Windows 8 Professional besturingssysteem. Hierdoor kent de tablet geen tekortkomingen als het gaat om de snelheid waarmee taken worden uitgevoerd en de gebruiksmogelijkheden.

In tegenstelling tot een laptop is er geen (vast) toetsenbord aanwezig én het scherm is van een kleiner formaat, namelijk 10,6”. Ideaal voor onderweg, maar misschien minder handig voor de mensen die erg veel typen?

 

In dit artikel ga ik meer vertellen over de Surface Pro 2 in combinatie met de Microsoft basisstation (docking station) en hoe mij deze tablet is bevallen de afgelopen maanden.

Mijn Microsoft Surface Pro 2 tablet is compleet uitgerust met een type cover toetsenbord en het Microsoft Surface basisstation (docking station). Alle randapparatuur kun je aansluiten op het basisstation waardoor de Surface Pro 2 het “hart” vormt van een volledige werkplek.

 

Specificaties

De Surface Pro 2 heeft dezelfde hardware als de meest moderne ultrabook laptops van tegenwoordig. Concreet resulteert dit in de nieuwste 4e generatie Intel Core i5 “Haswell” processor, waarbij de door mij gebruikte uitvoering beschikt over 4GB DDR3 geheugen en een 128GB SSD.

Er zijn uitvoeringen van de Surface Pro 2 beschikbaar met een SSD’s van 64GB, 128GB, 256GB en zelfs 512GB. Betreffende het geheugen kan er gekozen worden uit 4GB of 8GB.

Een IPS paneel met een resolutie van 1920x1080 (Full HD) zorgt voor de beeldweergave. Het paneel is door de hoge resolutie mooi scherp en kleuren worden zeer mooi weergegeven.

Andere tablets zijn een stuk goedkoper, maar die moeten het doen met componenten die meer overeenkomen met die van mobiele telefoons. Daardoor zijn ze beperkt(er) inzetbaar en zullen ze eerder vervangen moeten worden wanneer programma’s meer vragen van de hardware.

De Microsoft Surface Pro 2 voelt door de gebruikte hardware écht snel aan. Dit maakt de tablet, mede door het goede/mooie scherm, een genot om op te werken.

 

In de praktijk

microsoft surface pro werkplek

Na een paar maanden met de tablet, en de complete werkplek, gewerkt te hebben ben ik de Surface Pro 2 tablet (met name door de bijgeleverde basisstation!) steeds meer gaan waarderen.

Thuis zet ik de tablet in de basisstation waardoor ik beschik over een complete werkplek bestaande uit een 24” Dell Professional P2414H LED monitor, een fijn toetsenbord, een precieze laser muis en een krachtig geluidssetje.

Wanneer ik vertrek schuif ik de basisstation uitelkaar waardoor ik de tablet eruit kan halen en mee kan nemen. Onderweg of op een andere locatie kan ik doorwerken op de tablet met de zeer handige kickstand om de tablet in de juiste hoek te plaatsen.

Een laptop neem je meestal mee in een laptoptas. De Microsoft Surface Pro 2 neem ik meestal los mee. Hierdoor, en door zijn compacte formaat en lage(re) gewicht, is de Surface Pro 2 een stuk makkelijker mee te vervoeren dan een laptop.

Typen wordt mogelijk gemaakt met behulp van een “touch cover” toetsenbord. Daarmee is typen niet zo fijn als op een echt toetsenbord. Voor het betere typ werk is er de “type cover”. Dit is een fysiek toetsenbord voor de Surface Pro 2. Het maakt de tablet, wanneer ingeklapt, wel wat dikker.

Een extra voordeel van deze covers is dat ze het scherm tevens beschermen. Wanneer je de tablet niet gebruikt kun je deze plat neerleggen met de cover aan de onderzijde.

In de praktijk zet ik de Microsoft Surface Pro 2 voornamelijk in als onderdeel van een vaste werkplek, in de basisstation. Wanneer ik een afspraak heb waarbij ik iets wil laten zien, neem ik de tablet mee.

Ik gebruik de tablet relatief weinig als "laptop" waarop veel getypt wordt. Dit komt voornamelijk door het iets te kleine scherm en in mijn geval de “touch cover” toetsenbord.

 

Accuduur

Bij licht gebruik kan er ongeveer 7 a 8 uur gewerkt worden op een acculading. Licht gebruik is bij mij werken met Office programma’s en tegelijkertijd een paar internetpagina’s open hebben staan.

Deze 7/8 uur is een stuk rianter dan de meeste laptops van tegenwoordig waarop ongeveer 4 tot 5 uur gewerkt kan worden met een acculading.

De tablet gebruik ik grotendeels in combinatie met de volledige werkplek. In dat geval zit de Surface Pro 2 standaard aan de lader. Bij vertrek heb ik altijd een volle acculading tot mijn beschikking.

 

Aansluitingen

microsoft surface pro werkplek

Met behulp van de basisstation beschikt de Microsoft Surface Pro 2 over flink wat aansluitingen, namelijk:

  • 1x Mini DisplayPort - waarmee HDMI, DVI of DisplayPort ook mogelijk zijn door middel van een verloopkabel of plugje.
  • 1x USB3.0 en 3x USB2.0
  • 1x Ethernet
  • 1x Microfoon
  • 1x Stereo

Persoonlijk zou ik een tweede digitale aansluiting fijn vinden om zodoende een tweede monitor aan te sluiten. Buiten dat ben ik tevreden met de aansluitmogelijkheden van de Surface Pro 2, in combinatie met de basisstation.

 

Conclusie

Concluderend werkt de Microsoft Surface Pro 2 in de basisstation als een volwaardige computer wat betreft snelheid, opslagcapaciteit en aansluitmogelijkheden. Verder is de tablet door het formaat en het gewicht ideaal voor onderweg of om mee te nemen naar een klant.

Echter, wanneer onderweg veel getypt moet worden gaat mijn voorkeur uit naar een laptop vanwege het volwaardige toetsenbord en grotere beeldscherm.

Passie!

Ruim 15 jaar geleden begon mijn passie voor IT, met name voor hardware en zakelijke laptops.

Ik adviseer alleen IT-apparatuur dat écht fijn werkt en ook jarenlang blijft werken.