Welke laptop kopen? 3 vragen vooraf

Mocht iemand mij om laptop advies vragen dan stel ik meestal drie vragen terug. Ten eerste wat het budget is en ten tweede wat het gewenste formaat is van de laptop.

Daarnaast is het ook belangrijk waar de laptop voor gebruikt gaat worden zodat de specificaties aansluiten op jouw wensen.

 

1. Wat is je budget?

Zonder het budget te weten is het moeilijk om een passend aanbod te doen. Het is wel mogelijk om meerdere opties met verschillende prijzen te geven maar het is veel efficiënter om van tevoren een indicatie te krijgen van wat het mag kosten. Dan kunnen meerdere laptops voorgesteld worden die meteen aansluiten op het budget.

 

2. Welk formaat heb je nodig?

Het formaat, en het daarbij behorende gewicht van de laptop is een belangrijke keuze. Wil je een lichte en compacte laptop die draagbaar is, dan is een formaat van 14” of kleiner gewenst. Je kunt laptops zo klein krijgen als 10”. Een 13,3” laptop of 14” laptop heeft bij mij de voorkeur. Dan is de laptop nog erg draagbaar maar niet te klein om lang op te werken.

Wanneer de laptop weinig verplaatst wordt of wanneer het fijn wordt gevonden om op een groot beeldoppervlak te werken, dan kan gedacht worden aan een 15,6” laptop of zelfs een 17” laptop. Daar tussenin heb je ook nog 16,4” laptops. Het nadeel van het grotere scherm is vaak ook dat de dikte van de laptop toeneemt en daarmee ook het gewicht.

 

3. Waar ga je de laptop voor gebruiken?

Het is voor het kopen van een laptop belangrijk om te weten waarvoor je de laptop wilt gebruiken. Alleen dan weet je zeker of de laptop goed aansluit op je vooraf gestelde wensen.

Kort door de bocht, voor games moet je bijvoorbeeld erop letten dat een laptop een goede videokaart en processor heeft. Wanneer je veel download is een grote harde schijf wenselijk, of wanneer je veel onderweg bent kun je het beste een klein formaat laptop kopen etc.

Wanneer de wensen duidelijk zijn zorg je er ook voor dat je niet onnodig veel geld uitgeeft voor specificaties die er voor jou niet toe doen.

Passie!

Ruim 15 jaar geleden begon mijn passie voor IT, met name voor hardware en zakelijke laptops.

Ik adviseer alleen IT-apparatuur dat écht fijn werkt en ook jarenlang blijft werken.