Game PC - leuk project tussendoor

Laatst vroeg een vriend van me of ik een budget game pc kon samenstellen voor een kennis van hem. Hier kon ik geen nee tegen zeggen..

Sinds de introductie van de Intel Pentium 4 heb ik me bezig gehouden met het samenstellen van mijn eigen computers. Ik was toen 16 jaar oud.

Desondanks vind ik het nog altijd heel leuk om een complete desktop samen te stellen, al gebeurt dit niet zo vaak meer.

 

Het was voor mij destijds de sport om de processor in deze computers zo hoog mogelijk, stabiel, te “overclocken” met behulp van luchtkoeling. Zowel Intel als AMD processoren werden niet ontzien.

Na de introductie van de Intel Core i3/i5/i7 processoren ben ik gestopt met overclocken en ben ik me gaan richten op de verkoop van de processoren, geheugen modules en harde schijven.

 

1. Het budget

Het budget was ongeveer 550,- voor alleen de kast met inhoud. Het mocht ook een tweedehands computer zijn wanneer dit zou zorgen voor snellere/betere hardware. Mijn persoonlijke eis was dat er in ieder geval een SSD in moest.

Ik ben me gaan richten op een tweedehands computer aangezien 550,- niet een heel ruim budget is voor een game PC met SSD en Windows 8 Professional licentie.

 

2. Processor

Intel Core i5 game pc processor

Mijn voorkeur gaat uit naar Intel processor voor zowel laptops als desktop computers. Intel produceert naar mijn mening de beste/snelste processoren, maar dit hangt sterk van het budget af. AMD heeft zich erg sterk gepositioneerd met goedkope processoren de laatste jaren.

Het liefst had ik een Intel Core i5 4670K in de computer gehad maar ik wist al vrij snel dat het een processor zou worden uit de oudere generatie van Intel. Het is uiteindelijk een Intel Core i5 3570K geworden.

De 3570K is een “quad-core” processor draaiende op 3.4GHz met een turbo functie op 3.8GHz. Dit is voldoende voor huidige en toekomstige games, rekening houdende met het budget.

 

3. Geheugen

game pc geheugen

Over het geheugen kan ik kort zijn. Het moest in ieder geval 8GB DDR3 geheugen worden omdat dit voor games toch wel vereist wordt.

De tweedehands computer die ik heb gekozen beschikte over 8GB DDR3 geheugen.

 

4. Harde schijf

game pc ssd

Zoals gezegd wilde ik beslist een SSD aan de game PC toevoegen. De tweedehands desktop die ik heb gekocht had al een 500GB 7200rpm harde schijf. Windows 8 stond er redelijk kaal op geïnstalleerd maar ik vond het langzaam werken.

Omdat het budget nog iets gerekt kon worden ben ik opzoek gegaan naar een 60GB/64GB SSD voor rond de 50,-. Dit is gelukt in de vorm van een Intel 330 60GB. Ik ben blij dat het een Intel is geworden omdat ze als erg betrouwbaar staan aangeschreven.

Windows 8 Professional heb ik vervolgens geïnstalleerd op de SSD en de 500GB harde schijf heb ik ingezet voor opslag.

 

5. Videokaart

game pc videokaart

Ik zat van tevoren te kijken naar een Nvidia GTX 760 videokaart. Ik kwam er al snel achter dat dit niet ging lukken met het budget wat voor handen was. De tweedehands computer werd geleverd met een ATI R7 260X videokaart welke redelijk uit de reviews kwam.

Omdat die kennis gebruik zou blijven maken van hun bestaande monitor met 1600x1200 resolutie denk ik dat ze redelijk ver komen met de genoemde videokaart. Mocht in de toekomst de videokaart wel te langzaam zijn dan is deze eenvoudig te vervangen.

 

6. Overige onderdelen

windows 8

De besproken onderdelen waren voor mijn besluitvorming het belangrijkste. Deze moesten goed zijn. Daarnaast is er een moederbord, een kast, een voeding en een besturingssysteem nodig.

Het moederbord en de kast maakten voor mij niet zoveel uit, zolang ze maar werken. Bij beide ging het om een degelijk merk.

De voeding is beter uitgevallen dan verwacht want het is een 750Watt variant geworden van een goed merk. Deze kan in een later stadium met gemak een zwaardere videokaart aan.

De tweedehands computer werd geleverd met een Windows 8 Professional licentie waar ik tevreden mee ben.

Qua koeling is gebruik gemaakt van de standaard Intel processor koeler en twee 120mm ventilatoren in de behuizing, één aan de achterkant en één aan de bovenkant. Deze blazen de lucht naar buiten.

 

7. Game PC

game pc screenshot

Door het uitbreiden van het budget werd het mogelijk om de game PC uit te rusten met een SSD. Dit maakt, voor mij althans, het verschil tegenwoordig tussen een snelle of een langzaam aanvoelende computer/laptop.

De nadruk leg ik op aanvoelen aangezien games en programma’s toch wel snel werken. Het gaat om het opstarten/afsluiten van de computer en het opstarten/afsluiten van de geïnstalleerde programma’s. Daar maakt een SSD het verschil. Daarnaast gaat het laden van games uiteraard ook een stuk sneller!

Voor het afleveren heb ik de game PC nog getest met 3D Mark 11. Daar kwam een mooie score uit van rond de 6000 punten. Er werd aangegeven dat dit op de helft ligt van wat een high end game pc doet.

Passie!

Ruim 15 jaar geleden begon mijn passie voor IT, met name voor hardware en zakelijke laptops.

Ik adviseer alleen IT-apparatuur dat écht fijn werkt en ook jarenlang blijft werken.