De beste laptop kopen - 5 snelle tips!

De eerste laptop van mijn ouders ging niet lang mee. Ik keek destijds puur naar de specificaties en al snel werd duidelijk dat het geen goede koop was.

De laptop was luidruchtig, fragiel en had een slechte accu waar nog maar een half uur op gewerkt kon worden na een jaar gebruik. Het was hierdoor al snel niet meer plezierig om op deze laptop te werken.

Voor mij is het belangrijk dat een laptop lang mee gaat maar ook dat je gedurende die tijd met plezier op een laptop blijft werken.

Kun jij je hier in vinden? Lees dan verder voor 5 korte laptop tips voor het kopen van de beste laptop!

 

1. Bouwkwaliteit

Voor een lange levensduur van de laptop is het belangrijk dat de bouwkwaliteit van een hoog niveau is.

Consumentenlaptops gaan in de regel minder lang mee dan zakelijke laptops. Dit heeft te maken met de lagere bouwkwaliteit van consumentenlaptops.

Een zakelijke laptop is daarom een goede keus. Hierbij kun je denken aan de HP ProBook, de Dell Vostro en de Lenovo Edge modellen.

 

2. SSD harde schijf

Sinds enkele jaren zijn er nieuwe harde schijven te koop. Dit zijn Solid State Drives. Met andere woorden SSD’s.

SSD’s zijn veel sneller dan normale harde schijven, ze kunnen tegen een stootje en ze maken geen geluid.

Het nadeel is dat ze in vergelijking met normale harde schijven een stuk duurder zijn.

Toch kan ik het sterk aanraden om een laptop te kopen tegenwoordig met een SSD harde schijf. Vooral als deze laptop voor een lange tijd gebruikt gaat worden.

 

3. Garantie

Veel consumentenlaptops hebben een standaard garantieduur van 1 tot 2 jaar. Bij een defect moet de laptop terug gestuurd worden naar de webshop of winkel waar hij is gekocht.

Het kan weken, en soms maanden, duren voordat de laptop vervolgens is gerepareerd. Wanneer je geen andere computer of laptop ter beschikking hebt is dit heel vervelend.

Zakelijke laptops hebben standaard vaak een langere garantieduur van drie jaar. Of je kunt drie jaar garantie erbij nemen tijdens het aankoopproces.

Bij een defect aan een zakelijke laptop wordt de garantieprocedure veel sneller afgewikkeld. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een monteur de volgende dag voor de deur staat om de laptop ter plekke te repareren.

 

4. Specificaties

Ga bij voorkeur minstens voor een laptop met een Intel Core i3 processor en 4GB geheugen. Of in het geval van een AMD processor is de AMD A8 of hoger een goede keuze. 

Als het budget toereikend is zou ik persoonlijk kiezen voor een Intel Core i5 processor in combinatie met 4GB geheugen of 8GB geheugen, met uiteraard een SSD harde schijf.

 

5. Accu duur

Als een lange accu duur wenselijk is moet je daarop letten bij het uitzoeken van jouw laptop. Fabrikanten of winkels geven vaak niet een haalbare accu duur op, net zoals autofabrikanten. 

Het is dan aan te raden om op internet laptop tests of reviews te lezen om te kijken of de accu duur overeenkomt met jouw wensen.

Een korte richtlijn: een 3 cells accu gaat meestal twee tot drie uur mee. Er kan ongeveer vier uur gewerkt worden op een 6 cells accu. 6 tot 8 uur is mogelijk op een 9 cells batterij.

 

De beste laptop kopen

Bij het kopen van de beste laptop kun je bovenstaande tips in je besluitvorming meenemen. Voor een lange levensduur van je nieuwe laptop is de bouwkwaliteit van belang.

Daarnaast wil je met veel plezier op je laptop blijven werken gedurende meerdere jaren. Dit kan alleen behaalt worden als de laptop ook snel aanvoelt. Een SSD harde schijf zorgt hiervoor.

Mocht je laptop toch stuk gaan dan is een lange garantieduur heel fijn. Ik adviseer daarom om altijd voor 3 jaar garantie te kiezen.

Naast een SSD harde schijf zijn ook overige onderdelen belangrijk. Ga niet voor de laagste prijs en heel weinig geheugen bijvoorbeeld.

Als een lange accuduur belangrijk is voor je, lees dan reviews op internet wat de werkelijke accuduur is van een laptop. De vermelde accuduur door de fabrikant klopt vaak niet, net zoals het verbruik van auto's wat opgegeven wordt door autofabrikanten! 

Passie!

Ruim 15 jaar geleden begon mijn passie voor IT, met name voor hardware en zakelijke laptops.

Ik adviseer alleen IT-apparatuur dat écht fijn werkt en ook jarenlang blijft werken.