Tweedehands laptop verkopen - hoe doe je dat?

Artikelindex

Wanneer je je tweedehands laptop wilt verkopen dan kun je daar met een paar tips meer geld voor krijgen dan wat je misschien had verwacht. Ook kun je met de juiste advertentie een snellere verkoop realiseren! 

Een nieuwe laptop kopen wordt dan des te goedkoper door de hogere opbrengst van je tweedehands laptop!

Een koper zal meer vertrouwen hebben, en dus meer bieden, wanneer je de tips in deze blog toepast.

 

Voor een potentiële koper is een tweedehands laptop kopen risicovoller dan een nieuwe laptop kopen. Dus hoe meer vertrouwen je als verkoper uitstraalt, des te sneller zal een koper aantreden om je laptop over te nemen en des te meer geld zal hij/zij willen betalen voor je gebruikte laptop!

 

1. Foto’s maken van je tweedehands laptop

Het is altijd veel leuker om foto’s of plaatjes te bekijken bij advertenties. Plaatjes van internet zijn al een stuk beter dan helemaal geen plaatjes, maar echte foto’s van je tweedehands laptop, dat verkoopt absoluut het beste!

Wat nóg beter werkt: plaats een briefje bij je tweedehands laptop met je naam erop. Dit fotografeer je met de laptop. Dan weet de koper zeker dat je de laptop in bezit hebt. Dat is de eerste stap tegen oplichting voor een potentiële koper.

Vergeet niet je tweedehands laptop eerst schoon te maken voordat je foto's maakt.

 

Voordelen van foto’s bij  je laptop advertentie

1. Zoals vermeldt geven foto's aan dat je de laptop daadwerkelijk in bezit hebt. Een briefje erbij met je naam erop is het beste om je gebruikte laptop te verkopen.

2. Gebruikerssporen zijn subjectief en kunnen tegenvallen voor de koper als die alleen af moet gaan op jouw tekst. De koper kan op de foto’s zien of de laptop in de staat verkeert zoals jij hebt beschreven.

3. Een kale tweedehands laptop advertentie met alleen tekst brengt minder geld op en zorgt er alleen maar voor dat de verkoop langer duurt. In een dergelijke advertentie is geen moeite gestoken 

 

Wat voor foto’s plaatsen

Meestal plaats ik rond de 3 tot 5 foto’s wanneer ik een laptop te koop aanbiedt. Dit geeft de koper een goede indruk van de staat van de laptop en wat er bij de tweedehands laptop geleverd wordt.

 

1e fototweedehands laptop verkopen

Mijn eerste foto is altijd een foto van de laptop in geopende houding. Het liefst op de grond of op een tafel, zonder andere niet relevante zaken.

 

 

 

 

2e fototweedehands laptop verkopen toetsenbord

De tweede foto maak ik van het toetsenbord van de laptop. Zo kunnen mensen zien of het toetsenbord sporen toont van slijtage en dus hoe intensief de laptop gebruikt is.

 

 

3e fototweedehands laptop verkopen bovenkant

De derde foto is van de laptop in gesloten toestand. Eventueel met de lader erbij of andere toebehoren die je erbij wilt verkopen.

Tip: je kunt voor de volledigheid ervoor kiezen om nog foto’s te maken van de zijkanten en de onderkant, maar dit laat ik meestal achterwege.

 

4e foto

Als laatste plaats ik vaak een foto met het hele pakket bij elkaar, dus laptop, doos, factuur, laptoptas, toebehoren etc. Alles wat erbij hoort en wat je nog hebt. Dan weet de verkoper precies wat hij/zij naast de laptop kan verwachten.

 

Lees op de volgende pagina: wat je in de advertentie moet zetten om je tweedehands laptop succesvol te verkopen!


2. Een advertentie opstellen

Na de foto's toegevoegd te hebben aan de advertentie is het belangrijk om te zorgen voor een duidelijke tekst.

Hier een aantal punten waar je over kunt vertellen in een volgorde die ik zelf ook toepas voor mijn eigen advertenties.

 

Titel

Zorg dat je in de titel goed omschrijft wat je verkoopt. Dus het merk en model van je tweedehands laptop moet je in ieder geval vermelden. Dan is er nog ruimte over voor een paar steekwoorden over de belangrijkste specificaties en eventueel de staat van de laptop.

Bijvoorbeeld:

Dell Inspiron 7000 | 1920x1080 touchscreen + 256GB SSD +  Windows 8 | Als nieuw!

 

De staat van de laptop

Een koper wil graag weten in wat voor staat de laptop verkeert. Hij kan in nieuw staat verkeren, gebruikerssporen vertonen of defecten hebben. Het is belangrijk om daar duidelijk over te zijn.

Wanneer er gebruikerssporen zijn, dan is het goed om te weten waar deze zitten en hoe erg ze zijn. Dit kan verduidelijkt worden met een extra foto bij de advertentie.

 

De voordelen van de laptop

Leg kort uit hoe jouw gebruikte laptop zich onderscheidt van andere tweedehands laptops. Je laptop kan bijvoorbeeld heel licht zijn, een goede accu hebben, een degelijke bouwkwaliteit, heel snel zijn etc.

Door dit kort te omschrijven in 1 of 2 zinnen weet diegene die je advertentie bekijkt meteen of deze onderscheidende factor(en) aansluit(en) bij zijn of haar wensen.

 

Wat wordt er bij de laptop geleverd

Sommige kopers kunnen het erg waarderen, en zullen om die reden ook meer bieden, wanneer bijvoorbeeld de originele doos nog aanwezig is, de factuur, de installatie dvd’s, de lader etc.

Daarom is het belangrijk om alles wat bij je gebruikte laptop hoort te vermelden in de advertentie. Dit hoeft ook niet tot in de kleinste details, maar de genoemde items hierboven zou ik zeker noemen wanneer ze voorhanden zijn.

 

Garantie

Wat de meeste mensen willen weten is of er nog restgarantie op een laptop zit en zo ja, hoelang nog. Ook al kopen ze een tweedehands laptop, het gaat vaak nog altijd om bedragen van >400,-. Dan is het fijn om te weten dat je nog wel garantie hebt voor een bepaalde periode.

Wanneer een tweedehands laptop een jaar oud is, dan is er nog jaar garantie over. Soms wel 2 jaar bij de betere/duurdere laptops. Wanneer je de originele factuur kunt meegeven, dan is dat voor veel kopers een dikke pré.

 

Specificaties

Nu komt een belangrijk deel van de advertentie, de specificaties van je gebruikte laptop. Omdat er van de meeste laptop modellen weer verschillende types zijn, is het noodzakelijk dat de specificaties genoemd worden in de advertentie.

Anders kan het dat je tweedehands laptop voor een goedkopere versie wordt aangezien. Of dat je de koper teleurstelt bij het laptop kopen omdat hij andere verwachtingen had.

Het rijtje wat je kunt gebruiken in jouw advertentie, met een voorbeeld laptop:

Schermformaat | 15,6"

Processor | Core i5 3210M

Geheugen | 4GB DDR3

Harde schijf | 500GB

Videokaart | Nvidia GTX650

Schermresolutie | 1920x1080

Accu * | 6 cells

Aansluitingen | 3x USB3.0, HDMI en VGA

Overige ** | Toetsenbord verlichting

 

Verzending of ophalen

Wanneer de bezoeker van je advertentie tevreden is met jouw aanbod en eventueel tot koop wil overgaan, wil hij weten waar hij je tweedehands laptop kan ophalen.

Het ophalen van een gebruikte laptop geeft toch de meeste zekerheid of datgene wat de koper verwacht te kopen ook overeenkomt met wat er in de advertentie wordt beloofd.

En de kans op oplichting is natuurlijk een heel stuk lager voor de koper wanneer hij/zij je tweedehands laptop komt ophalen.

Voor veel mensen is ophalen geen optie door de afstand. Dan kun je in de advertentie aangeven of je wilt verzenden en wat de kosten zijn van het verzenden.

 

Naam en telefoonnummer bij de advertentie vermelden

Als er bij de advertentie op het eerste oogopslag een echte naam staat vermeld wekt dit meer vertrouwen richting de bezoeker van je tweedehands laptop advertentie.

Dit geldt ook voor het vermelden van een telefoonnummer. Veel mensen, inclusief ik, vinden het fijn om met de verkoper te praten voordat overgegaan wordt tot een koop. Dan kun je een beetje uitvinden wat voor persoon achter de advertentie schuil gaat en of je daar zaken mee wenst te doen.

Maar het alleen al noemen van je echte naam en telefoonnummer geeft een potentiële koper een stuk meer vertrouwen bij het laptop kopen.

 

* Hoeveel cells accu - dit geeft een indicatie van de accuduur.

** Zoals toetsenbord verlichting, 3G module, vingerafdruk scanner etc.

 

Lees op de volgende pagina: welke prijs je kunt vragen voor je gebruikte laptop!


3. Welke prijs vraag je voor je laptop

Je hebt een paar mooie foto's toegevoegd en een goeie tekst geschreven bij je advertentie. Waarschijnlijk heb je al een prijs in gedachten die je voor je tweedehands laptop wilt vragen.

Er zijn verschillende opties om aan te geven wat je voor je gebruikte laptop verwacht te krijgen. Ik kies altijd voor een “vaste prijs” of voor “bieden” bij het verkopen van een gebruikte laptop.

 

Vaste prijs

Bij een vaste prijs weet de koper meteen voor hij/zij aan toe is. Desondanks kan een potentiële koper nog altijd een bod doen over e-mail of per telefoon. De verkoper weet alleen wel in welke richting jij zit te denken qua waarde van je gebruikte laptop. Dit houdt gelukszoekers op afstand.

 

Bieden

Mensen (tegen elkaar op) laten bieden is ook mogelijk en tevens mijn favoriet. Je wordt als bieder op de hoogte gebracht wanneer er een hoger bod is gedaan. Dan is de kans groter dat de mensen die een bod hebben geplaatst terug komen naar je advertentie en hoger gaan bieden.

Belangrijk: elke bieder helpt jou om uiteindelijk de hoogste prijs te krijgen voor je tweedehands laptop. Wanneer iemand begint met een bod van 400,-, waarna iemand 450,- biedt en als laatste ga je akkoord met een bod van 500,-, dan heb je aan die eerste twee bieders te danken dat het uiteindelijk bod van 500,- is uitgebracht. Die had zonder die andere 2 bieders waarschijnlijk een lager bod geplaatst.

 

NOTK

Persoonlijk zou ik nooit kiezen voor “NOTK” wat staat voor “nader overeen te komen”. Dan geef je de potentiële koper totaal geen houvast qua prijs. Je lokt dan ook veel gelukszoekers die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.

“Op aanvraag” of “zie omschrijving” kan ik ook niet aanraden bij het verkopen van je tweedehands laptop.

 

Lees op de volgende pagina: geduld is koning!


4. Geduld is koning!

Geduld is heel belangrijk om een goede prijs voor je tweedehands laptop te krijgen. Soms heb je geluk en kun je heel snel je gewenste bod krijgen, maar meestal duurt het wat langer.

 

Niet te snel willen verkopen

Belangrijk bij het onderhandelen, als verkoper van je gebruikte laptop, is dat je geduld toont. Niet te snel willen happen op de eerste biedingen omdat dan nog maar weinig mensen je advertentie hebben gezien!

Wanneer je er vrijwel zeker van bent dat je tweedehands laptop 600,- moet kunnen opbrengen, verkoop de laptop dan niet voor 400,- omdat je een paar dagen geen biedingen hebt ontvangen of e-mails/telefoontjes hebt gekregen.

 

Advertentie opnieuw plaatsen

Het opnieuw plaatsen van je advertentie na 1 of 2 weken is gebruikelijk om te doen. Dan staat de laptop weer bovenaan en heb je meer kans van slagen bij het verkopen van je gebruikte laptop.

Als je uiteindelijk merkt dat er niet meer geboden wordt, dan kun het hoogste bod accepteren of besluiten de laptop te houden.

 

Lees op de volgende pagina: de afhandeling, ophalen of verzenden?


5. Afhandeling, ophalen/verzenden?

Er zijn twee opties om de koop af te handelen; het laten ophalen van je tweedehands laptop of het versturen van je tweedehands laptop.

 

Op laten halen

Het voordeel van afhalen is dat de koper kan bekijken of de laptop naar wens is. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een koper vertrekt zonder de laptop mee te nemen voor de afgesproken prijs.

Ook vind ik het persoonlijk veel leuker wanneer iemand mijn tweedehands laptop ophaalt.

 

Betaling bij ophalen

De betaling gebeurt in de regel contant wanneer de koper je laptop ophaalt. Wanneer de koper bij dezelfde bank zit, kun je ervoor kiezen om de koper ter plaatse een overboeking te laten doen.

Het geld staat dan binnen een paar tellen op je eigen bankrekening. Bij verschillende banken duurt het meestal een dag, dat is niet handig wanneer iemand je tweedehands laptop mee wil nemen.

 

Versturen

Bij versturen is het van belang dat je het geld eerst ontvangt voordat je je tweedehands laptop verstuurt. Anders loop je het risico dat je je geld nooit krijgt.

Na ontvangst van de betaling kun je de laptop het beste in de originele doos doen en vervolgens in een grotere doos verpakken.

Spendeer wat tijd en moeite in een degelijk verpakking aangezien de post niet altijd even voorzichtig met je pakket omgaat.

Dit kan het laptop kopen voor beide partijen een nare nasmaak geven wanneer een laptop defect aankomt.

 

Versturen doe ik aangetekend of verzekerd via Postnl.

Bij aangetekend versturen is je pakket verzekerd tot 500,-. Dit kost € 8,60 bij een pakket tot 10KG.

Bij verzekerd versturen is je pakket verzekerd tot € 5500,-. Dit kost € 14,45 bij een pakket tot 10KG. 

Passie!

Ruim 15 jaar geleden begon mijn passie voor IT, met name voor hardware en zakelijke laptops.

Ik adviseer alleen IT-apparatuur dat écht fijn werkt en ook jarenlang blijft werken.