Tweedehands laptop kopen - onderhandelen!

Sinds bijna 10 jaar houd ik mij bezig met de inkoop en verkoop van computer gerelateerde zaken zoals laptops, computers, processoren, geheugen, harde schijven, monitoren, telefoons etc.

Hiertoe behoren ook gebruikte laptops. Als het gaat om onderhandelen, heb ik erg veel ervaring opgedaan. Dit deel ik graag met je!

 

1. Contact opnemen

Wanneer je een gebruikte laptop hebt gevonden die je wilt kopen, dan kun je contact opnemen met de verkoper via telefoon of e-mail. Ik heb persoonlijk de voorkeur voor e-mail aangezien je dan langer na kunt denken over de vragen die je wilt stellen.

Ook heb je dan de antwoorden van de verkoper zwart op wit staan zodat je een verkoper kunt wijzen op zijn uitspraken mocht iets niet kloppen na de koop.

 

2. Niet laten merken dat je de laptop heel graag wilt kopen

Je kunt aan een verkoper laten merken dat je heel veel interesse hebt in zijn gebruikte laptop, maar dan is de kans groot dat er weinig of niets van de prijs af kan aangezien de verkoper weet dat je zijn gebruikte laptop graag wilt.

Je kunt dus het beste overkomen op een manier dat je meerdere gebruikte laptops overweegt en rustig de tijd neemt.

Ik vraag in de eerste e-mail altijd wat de minimale prijs is die de verkoper voor de gebruikte laptop wil hebben, samen met eventuele andere vragen over de staat van de gebruikte laptop, de garantie, of de doos aanwezig is etc.

Wanneer je snel een reactie krijgt, dan kun je vervolgens zelf gerust een dag wachten om een reactie te sturen.

 

3. Altijd een lager bod doen nadat de laagste prijs is gegeven

Als na een aantal dagen of een week de gebruikte laptop nog te koop staat, dan is er misschien weinig belangstelling voor de laptop.

Nu kun je dus een lager bod doen dan de laagste prijs die de verkoper heeft aangegeven.

Stel de verkoper vraagt op Marktplaats 600,- voor een gebruikte laptop, maar geeft in de eerste e-mail aan dat de laagste prijs 500,- is, dan kun je na een week een bod doen van 450,- om nog dat laatste beetje eraf te krijgen.

Hierbij is de kans groot is dat de verkoper akkoord gaat. De meeste verkopers willen niet te lang wachten totdat zijn of haar product verkocht is.

Mocht de verkoper niet akkoord gaan, dan zou je langer kunnen wachten. De kans bestaat dat iemand anders er dan vandoor gaat met de gebruikte laptop, maar het kan ook zijn dat de verkoper na een tijdje toch overstag gaat omdat de verkoop te lang duurt.

 

4. Haast? Vragen naar de "nu ophalen" prijs

Een laatste optie is, wanneer je snel een gebruikte laptop nodig hebt, de verkoper te bellen en te vragen naar de laagste prijs en dan kom je meteen die dag om de laptop op te halen.

De genoemde punten (onder kopjes 2 en 3) gelden dan nog steeds waarbij hij een minimaal bedrag aangeeft en jouw bod kan eronder liggen. Mocht de koper vasthouden aan zijn minimumprijs, dan is het aan jou of dat scherp genoeg voor je is!

Passie!

Ruim 15 jaar geleden begon mijn passie voor IT, met name voor hardware en zakelijke laptops.

Ik adviseer alleen IT-apparatuur dat écht fijn werkt en ook jarenlang blijft werken.