Tweedehands laptop kopen - waar moet je op letten

Het kopen van een tweedehands product brengt altijd risico’s met zich mee. Als je vooruit betaalt en een laptop laat verzenden is het maar de vraag of je überhaupt iets ontvangt.

Mocht je wel iets ontvangen, dan is het mogelijk dat de laptop niet in de nette staat verkeert zoals beschreven door de verkoper in de advertentie. Daarom hier een aantal tips!

 

1. Laptop ophalen

Het is altijd het verstandigst om een laptop, of welk product je ook maar tweedehands koopt, op te halen zodat je precies kunt zien of het datgene is wat je wilt kopen.

Voldoet de laptop niet, of ziet hij er niet zo uit als beschreven in de advertentie, dan vertrek je en voorkom je een slechte koop!

 

2. Controleer de laptop

Wanneer je de laptop ophaalt, controleer deze op een goede werking. Bij voorkeur doe ik de laptop aan zonder dat hij aan de lader zit. Dan kun je rechts onder in Windows zien hoe lang de accu nog mee gaat, en dus of deze nog goed is.

Pak de laptop beet en bekijk hem van alle kanten om te controleren of de laptop er netjes uitziet. Zo kun je zien of er ook beschadigingen zijn die de verkoper niet vermeld heeft en of hij stevig aanvoelt.

Verzenden, wanneer ophalen geen optie is

Soms is het niet mogelijk om een laptop op te halen. Dan kan er gekozen worden voor verzending. Dit kan onder rembours zodat jij als koper tekent voor het pakket bij ontvangst, of als pakket bij vooruitbetaling.

Rembours

Bij rembours weet je zeker dat je iets krijgt, maar je weet niet wat je krijgt. Het pakket mag niet eerst open gemaakt worden voordat je het in ontvangst neemt en betaalt. Je tekent dus eigenlijk voor weinig zekerheid.

Ook is onder rembours versturen duur aangezien de basis kosten € 18,35 zijn en daarboven op komt 1% van het totaalbedrag. Dus in totaal zit je al snel op € 25,- aan verzendkosten.

(Aangetekend) pakket

Je kunt ook vooruitbetalen waarna het pakket jou aangetekend toegestuurd wordt. Dan is het pakket verzekerd tot € 500,-. Dit kost € 8,60. Een standaard pakket zonder verzekering kan ook, maar dat kost € 6,95. Voor € 1,65 neem ik liever de verzekering erbij.

Verzekerd versturen kost € 14,45 en dan ben je verzekerd tot € 5500,-.

 

3. Oplichting beperken

Op de volgende manieren probeer ik het risico te beperken van oplichting wanneer ik iets koop, vooruit betaal en laat versturen.

1. Als je hebt besloten dat je het product wilt kopen, dan kun je vragen waar je het op kunt halen. Als daar geen antwoord op komt, dan weet je genoeg. Geeft de verkoper een adres, dan is dat een goed teken.

Je kunt vervolgens vragen dat je toch liever het de laptop laat versturen omdat de afstand te groot is, en daarmee de kosten van benzine/diesel te hoog zijn.

2. Een echte foto vragen van het product met bijvoorbeeld een papiertje erbij met de naam van de verkoper erop. Dan weet je zeker dat de verkoper het product in ieder geval in bezit heeft.

3. De verkoper vragen of hij/zij positieve beoordelingen heeft van andere kopers/verkopers op bijvoorbeeld Ebay of Tweakers.net. Dit kun je vervolgende verifiëren door ze een e-mail te sturen via die platformen.

4. En als laatste, als het niet goed voelt, gewoon niet doen. Als een verkoper te opdringerig is, heel slecht Nederlands typt of de prijs is echt veel te scherp, dan kun je het misschien beter laten afweten.

Passie!

Ruim 15 jaar geleden begon mijn passie voor IT, met name voor hardware en zakelijke laptops.

Ik adviseer alleen IT-apparatuur dat écht fijn werkt en ook jarenlang blijft werken.