Laptop advies bij het kopen van de beste laptop – deel 2

Artikelindex

In het vorige deel kwamen de belangrijkste onderdelen van een laptop aan bod namelijk de processor, het geheugen en de hardeschijf.

Bij het laptop kopen moet je niet alleen kijken naar de specificaties van de laptop.

De beste laptop kan uitstekende specificaties hebben, maar als de bouwkwaliteit niet volstaat, dan gaat de laptop alsnog niet heel lang mee.

 

Daarom is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de goedkoopste laptop met de beste specificaties. Bij een goedkope laptop worden andere aspecten, die minder voor de hand liggen, slechter door de fabrikant uitgevoerd. 

 

1. De bouwkwaliteit van de beste laptop

Aangezien de onderdelen in een laptop de laatste 5 jaar veel sneller zijn geworden, worden ze vaak niet meer volledig benut. Dus als je puur kijkt naar de specificaties van veel laptops, kunnen ze heel lang mee.

Helaas gaan veel laptops, ondanks de juiste specificaties, niet lang mee. Dit komt door de lage bouwkwaliteit van veel laptops. 

 

Bekende problemen van goedkope laptops

Door een laptop intensief te gebruiken kan het volgende opkomen na een bepaalde tijd:

1. De laptop wordt intern te warm omdat de koeling onvoldoende is. Dit veroorzaakt vreemde klachten zoals het spontaan uitvallen van de laptop.

2. Het scharnier van het scherm is slap of begeeft het.

3. De toetsen van het toetsenbord laten los.

4. Het touchpad en de toetsen eromheen werken na verloop van tijd niet meer goed.

 

Tips voor het kopen van de beste laptop

Om het bovenstaande zoveel mogelijk te beperken, kun je letten op het volgende bij het kopen van een laptop:

1. Dat de laptop een stevige behuizing heeft. Wanneer je de laptop optilt met 1 hand, dan zou een goede laptop niet mogen buigen of kraken, waar je de laptop ook maar beet pakt.

2. Verder is het belangrijk dat een laptop een stevig scharnier heeft. Een laptop doe je vaak open en klap je vervolgens dicht. Het scharnier moet hier tegen kunnen. Bij veel laptops merk je dat er speling op komt na een aantal jaren. Bij het kopen van een laptop kun je hierop letter door bij een winkel na te gaan welke laptops een stevig scharnier hebben.

3. Als de laptop openstaat en je pakt de hoeken van het scherm vast, dan mag daar niet teveel speling op zitten, als je de ene hoek naar voren duwt en de andere hoek naar achteren. Speling op het scherm geeft een redelijke indicatie van de algemene laptop bouwkwaliteit.

 

Lees op de volgende pagina: de garantie van je nieuwe laptop!


2. Garantievoorwaarden bij het laptop kopen

Wanneer er een defect optreedt, zal het je gebeuren dat de laptop net buiten de garantie valt. Het is daarom van belang om van tevoren uit te zoeken hoelang de garantie geldig is op jouw toekomstige laptop.

 

Garantietermijn bij laptops

De Nederlandse wettelijke garantie op laptops is 2 jaar. Hierbij moet je vaak wel de aankoop bon kunnen laten zien, anders wordt er geen garantie verleend.

Soms kan de garantie afhandeling ook via het serienummer van de laptop, rechtstreeks via de fabrikant. 

Sommige fabrikanten geven je de optie, wanneer het einde van deze 2 jaar in zicht komt, garantie bij te kopen. Dit kan interessant zijn wanneer je van plan bent de laptop nog een paar jaar te gebruiken. 

 

Verschillende soorten garantie voor laptops

Er zijn verschillende vormen van garantie. Er kan een monteur langs komen om je laptop te repareren, of je moet de laptop naar de winkel sturen waar je hem gekocht hebt.

De eerst genoemde is daarbij duurder maar heeft als voordeel dat het probleem snel opgelost wordt. Wanneer een laptop terug gestuurd wordt naar de winkel waar hij is aangeschaft, dan kan het een aantal weken tot soms wel maanden duren.

 

Garantie controleren van jouw laptop

De garantie duur kan via het serienummer gecontroleerd worden bij sommige fabrikanten, bijvoorbeeld Dell en HP.

 

Lees op de volgende pagina: de accuduur van je laptop!


3. Accuduur van een laptop

De onderdelen van laptops worden steeds zuiniger. Daardoor kunnen laptops langer gebruikt worden zonder aan de lader aangesloten te zijn. De meeste laptops gaan tegenwoordig tussen de 3 en 4 uur mee.

Er zijn ook laptops te krijgen die veel langer kunnen zonder aan de lader te zitten, soms tot rond de 8 uur.

Als je een lange accuduur nodig hebt omdat je veel reist of op plekken werkt waar geen stopcontact zit, dan is het belangrijk om voor de koop van een laptop te kijken naar de accuduur.

 

Lees op de volgende pagina: samenvatting voor het kopen van de beste laptop!


4. Samenvatting voor het kopen van de beste laptop

1. Voor een langdurig gebruik van je laptop is de bouwkwaliteit van groot belang. Een goede laptop kun je zo enkele jaren langer gebruiken.

2. De garantie van een laptop is altijd 2 jaar, maar je hebt standaard garantie waarbij de laptop gebracht wordt en eventueel lang wegblijft of garantie waarbij er een monteur langs komt. Ook kan er garantie bijgekocht worden.

3. Een nieuwe laptop kan gemiddeld 3 uur op de accu werken. Wanneer een langere accuduur nodig is, dan is het verstandig om hier van tevoren onderzoek naar te doen.

 

 

De volgende artikelen gaan ook over tweedehands laptops:

Een tweedehands laptop kopen, waar moet je op letten.

Onderhandelen bij het kopen van een (tweedehands) laptop.

Hoe je tweedehands laptop verkopen?

Passie!

Ruim 15 jaar geleden begon mijn passie voor IT, met name voor hardware en zakelijke laptops.

Ik adviseer alleen IT-apparatuur dat écht fijn werkt en ook jarenlang blijft werken.