Microsoft Surface Laptop review

Sinds kort ben ik in het bezit van een Microsoft Surface Laptop en deze bevalt mij erg goed, in combinatie met de Surface Dock en een grote 34" Dell monitor. Er zijn uitgebreidere reviews online te vinden, maar ik bespreek kort mijn ervaringen in de praktijk.

In tegenstelling tot de Surface Book en de Surface Pro, kan het toetsenbord van de Surface Laptop niet ontkoppeld worden, om zodoende op de tablet verder te werken. Daarnaast wordt de Surface Laptop standaard geleverd met Windows 10 S, niet met Professional.

De Surface lijn van Microsoft bestaat naast de Surface Laptop nog uit de Surface Pro (tablet met los toetsenbordje), Surface Book 2 (tablet met stevig toetsenbord welke ontkoppeld kan worden) en de Surface Studio (all-in-one desktop).

Zoals aangegeven wordt de Surface Laptop standaard geleverd met Windows 10 S, maar deze kan gelukkig heel simpel geüpgraded worden naar Windows 10 Professional om de volledige functionaliteit van Windows 10 te benutten. Dit heb ik dan ook meteen gedaan.

Net als de rest van zijn familie is de Surface Laptop in verschillende configuraties te bestellen, denk aan Core i5 en Core i7 processoren, 4GB, 8GB of 16GB werkgeheugen en tot slot 128GB, 256GB, 512GB of maar liefst 1TB SSD opslag. De prijzen lopen nu van 899,- voor de goedkoopste (Core i5 / 4GB / 128GB) uitvoering tot ongeveer 2799,- voor de duurste (Core i7 / 16GB / 1TB).

Specificaties

Processor: Intel Core i5 of Core i7 (7e generatie)
Werkgeheugen: 4GB – 16GB DDR3L
Opslag: 128GB – 1TB SSD
Videokaart: Intel HD Graphics 620 (Core i5) / Intel Iris Plus 640 (Core i7)
Schermformaat: 13,5” (glimmend / touchscreen)
Schermresolutie: 2256x1504
Aansluitingen: 1x Mini DisplayPort, 1x USB 3.0, 1x Audio ingang/uitgang
Afmetingen: 223mm (lengte), 308mm (breedte), 14,5mm (dikte)
Gewicht: 1,25kg

Praktijkervaring

Zodra je de Surface Laptop beet pakt merk je dat je een product in handen hebt die gemaakt is van duurzame en hoogwaardige materialen. Vergelijkbaar met een Macbook Pro. Stevig en sterk, maar tegelijkertijd ook stijlvol en strak.

Het schermformaat zorgt ervoor, samen met de geringe dikte, dat de Surface Laptop erg compact is. Dit maakt de Surface Laptop makkelijk om mee te nemen maar ook weer niet te klein om langdurig op te werken.

Microsoft Surface Laptop alcantara toetsenbord

Zodra je de Surface Laptop opent en het scherm automatisch aanspringt vallen er meteen twee dingen op. Ten eerste het toetsenbord welke is bekleed met alcantara. Dit zie je ook wel eens in de auto-industrie. Het ziet er bijzonder uit en voelt fijn aan. Het toetsenbord typt overigens heel erg lekker.

Het tweede wat opvalt is het prachtige 13,5” scherm. De kleuren spatten van het scherm en het beeld is lekker scherp door de hoge schermresolutie. Het is een genot om naar te kijken. Daar kunnen andere fabrikanten nog wat van opsteken!

Boven het scherm zit een speciale camera waarmee je onder andere kunt Skypen, maar je kunt er ook mee inloggen op de Surface Laptop door middel van Windows Hello. De camera scant daarbij je gezicht waarna je profiel wordt geladen. Dit gaat erg snel, sneller dan een wachtwoord intypen.

Er wordt wel eens geklaagd over het gebrek aan aansluitingen op de Surface Laptop. Er is namelijk maar 1x Mini DisplayPort, 1x USB 3.0 en 1x audio te vinden. Persoonlijk vind ik het genoeg want ik maak veel gebruik van de Surface Dock welke de beschikking heeft over 2 DisplayPort, 1 Ethernet, 4 USB 3.0 en 1 audio aansluitingen.

Tips

Wanneer het budget er is, neem dan de Core i7 versie. Deze heeft volgens reviews op andere websites een (veel!) snellere SSD dan de Core i5 versies. Houdt er daarnaast rekening mee dat je naast de laptop ook nog Windows 10 Professional moet aanschaffen om echt alles uit de Surface Laptop te halen.

Zo werk ik op dit moment:

 

Passie!

Ruim 15 jaar geleden begon mijn passie voor IT, met name voor hardware en zakelijke laptops.

Ik adviseer alleen IT-apparatuur dat écht fijn werkt en ook jarenlang blijft werken.