HP Elitebook 840 G1 ultrabook review | stevig, snel en compact

Eind 2013 heeft HP de Elitebook 840 G1 zakelijke ultrabook geïntroduceerd. Dit is de opvolger van de wat lompere HP Elitebook 8470p. De 8470p kon wel een afslankkuur gebruiken!

Qua specificaties lijkt de geteste 840 G1 erg veel op de eerder geteste HP Elitebook Folio 9470m met 1600x900 schermresolutie, 4GB DDR3 geheugen en een grote 256GB SSD harde schijf.

Daarnaast beschikt deze zakelijke ultrabook over maar liefst 3 jaar garantie, een docking station aansluiting en een zeer hoge bouwkwaliteit. Lees verder hoe de rest van de laptop bevalt!

 

Omdat de HP Elitebook 840 G1 de opvolger is van de HP Elitebook 8470p is het grootste verschil direct merkbaar, dat is de dikte en het gewicht. Deze zijn op ultrabook niveau. De 840 G1 is nog wel iets dikker dan de Elitebook Folio maar dit gaat om hooguit 2 tot 3 mm.

De geteste HP Elitebook 840 G1 heeft erg leuke specificaties in de vorm van een Intel Core i5 4300U processor, 4GB DDR3 geheugen, 256GB SSD harde schijf en 1600x900 schermresolutie. De Elitebook 840 G1 is uitgerust met Windows 8 Professional.

 HP Elitebook 840 G1 achterkant

Uiterlijk

Door het gebruik van zwart voor de boven- en onderkant van de deksel en zilver rondom het toetsenbord heeft de HP Elitebook 840 G1 een zeer zakelijke en chique uitstraling.

 

Bouwkwaliteit

De HP Elitebook 8470p staat bekend om zijn hoge bouwkwaliteit en robuuste behuizing. De nieuwe 840 G1 doet hier niet voor onder. Werkelijk alles voelt stevig aan bij deze zakelijke ultrabook.

De gebruikte materialen zijn aluminium en magnesium. Dit geeft de laptop een hoogwaardig voorkomen en uiteraard komt het de bouwkwaliteit ten goede.

Bij het optillen van de laptop met één hand bij de polssteunen is geen torsie te merken. Niets geeft mee. Dit geldt tevens voor het scherm. Hier zit natuurlijk wel wat speling op, zoals bijna elke draagbare laptop, maar het geeft een heel degelijk gevoel.

Cijfer: 9.5/10

 

Gewicht en formaat

Zoals vermeld,  is het gewicht en formaat van de 840 G1 stevig aangepakt in vergelijking met zijn voorganger. De HP Elitebook 840 G1 is 21 mm dik en heeft een gewicht van 1.60KG.

Door het lage gewicht en het compacte formaat is de laptop ideaal voor onderweg.

Cijfer: 8.5/10

 

Aansluitingen

Het lijkt erop dat alle 14” ultrabook laptops van HP dezelfde docking station connector gebruiken. In ieder geval zijn de HP Elitebook Folio 9470m, de HP Elitebook 840 G1 en de nog niet geteste HP Elitebook Folio 1040 G1 compatibel met dezelfde HP UltraSlim docking station.

Van deze docking station bestaan trouwens twee varianten. Een variant met 1 DisplayPort aansluitingen en een variant met 2 DisplayPort aansluitingen.

De laptop zelf beschikt over liefst 4 USB 3.0 poorten, 2 aan elke zijde. Ook is er nog een fysieke netwerkpoort aanwezig.

Voor video overdracht beschikt de laptop over een DisplayPort aansluiting en een VGA aansluiting voor het aansluiten van externe monitoren en beamers. HDMI is ook mogelijk door middel van een verloopkabel (of plugje) van DisplayPort naar HDMI.

Cijfer: 9/10

 

Prestaties

De Intel Core i5 4300U (dual-core, 2 kernen) processor en de 256GB Samsung SSD zorgen ervoor dat de laptop erg snel is in gebruik. De processor doet zijn werk standaard op 1.9GHz maar dit wordt automatisch tot 2.9GHz verhoogd wanneer dit nodig is voor een programma of meerdere programma’s.  

Er zit 4GB DDR3 geheugen in de laptop die zijn werk doet op 1600MHz. Dit volstaat voor 90% van de mensen. Na het, heel makkelijk, verwijderen van de bodemplaat kan er simpel 4GB geheugen bijgeplaatst worden. Ook is het mogelijk 2x 8GB in de laptop te prikken zodat het totaal op 16GB komt.

De laptop maakt gebruik van een schermresolutie van 1600x900. Dit is voor een 14” zakelijke laptop een hele fijne resolutie. De resolutie wordt verzorgd door een TN paneel. Deze panelen staan niet bekend om de beste kleurweergave maar voor zakelijke toepassingen en het standaard internet/office werk is dit meer dan voldoende.

De videoprestaties zijn door de geïntegreerde Intel HD Graphics 4400 videokaart niet zo bijzonder. Alle verschillende beeldmaterialen zijn prima af te spelen maar voor games is deze zakelijke ultrabook niet geschikt, zoals bijna alle zakelijke laptops.

Cijfer: 8.5/10

 

Accu duur

De HP Elitebook 840 G1 heeft een 3 cells long life accu. Dit klinkt klein maar de batterij beschikt wel over een capaciteit van 50Wh.

Mede door het gebruik van de zuinige 4e generatie Intel Core i5 4300U processor  kan er rond de 5 tot 6 uur gewerkt worden op een volle accu. Het gebruik van de laptop bestaat dan uit lichte taken zoals surfen op het internet, tekstverwerken en het zo nu en dan bekijken van een kort filmpje.

5 tot 6 uur werken op een volle accu en desondanks een lichte en compacte laptop om makkelijk mee te nemen is een heel goed resultaat!

Cijfer: 9/10

 

Specificaties

Schermformaat | 14”

Schermresolutie | 1600x900

Processor | Intel Core i5 4300U

Geheugen | 4GB DDR3

Harde schijf | 256GB SSD

Videokaart | Intel HD Graphics 4400

Connectiviteit | LAN, WLAN en Bluetooth

Batterij | 3 cells

DVD-brander | Nee

Besturingssysteem | Windows 8 Professional 64bit

Cijfer: 8.5/10

 

Bijzonderheden

Door de 3 jaar garantie kan er met een gerust hard gewerkt worden op deze HP Elitebook 840 G1, in ieder geval tot het einde van de garantieperiode. Mocht er binnen de 3 jaar een defect optreden staat er, na een belletje, binnen een dag een monteur voor de deur.

De accu van de Elitebook 840 G1 kan alleen verwijderd worden na het weghalen van de bodemplaat. Dit komt de stevigheid van de laptop ten goede maar zorgt er wel voor dat er meer handelingen nodig zijn om de accu te vervangen.

Toetsenbord verlichting is aanwezig gelukkig. Dit maakt het werken in donkere omstandigheden geen probleem. Zelf wil ik nog wel eens op bed doorwerken. Dan is toetsenbord verlichting een prettige optie. Het toetsenbord is erg stil in gebruik.

In de laptop is er plaats voor een WWAN module en een mSATA SSD harde schijf. Bij veel laptops moet gekozen worden aangezien er maar 1 slot vrij is voor een WWAN module of een mSATA SSD harde schijf. De HP Elitebook 840 G1 is uitgerust met beide.

 

Conclusie

Voor mij is deze HP Elitebook 840 G1 zo goed als perfect uitgevoerd met de energiezuinige Intel Core i5 processor, de grote 256GB SSD en toetsenbord verlichting. Een extra 4GB module en een IPS paneel voor betere kleuren zouden deze zakelijke ultrabook voor mij afmaken. Er kan gelukkig lang gewerkt worden op de accu. De HP Elitebook 840 G1 haalt bijna 6 uur werktijd op een volle accu!

Samengevat, de beste eigenschappen van de HP Elitebook 840 G1 zijn:

✓ 3 jaar garantie

✓ Hoge bouwkwaliteit

✓ Docking station mogelijkheden

✓ Lichte en compacte behuizing

✓ Snelle SSD harde schijf

✓ Lange accu duur

 

Gemiddeld cijfer: 8.8

 

Deze of een vergelijkbare laptop kopen in de laptopshop?

Passie!

Ruim 15 jaar geleden begon mijn passie voor IT, met name voor hardware en zakelijke laptops.

Ik adviseer alleen IT-apparatuur dat écht fijn werkt en ook jarenlang blijft werken.