HP Elitebook 8570w workstation | voor de meest veeleisende gebruiker

Workstations zijn de stevigste, en ook meteen de zwaarste laptops die je kunt krijgen.

De specificaties zijn meestal dik in order met een quad core processor, veel geheugen, een dikke videokaart en eventueel meerdere harde schijven. Perfect voor videobewerking, CAD  programma’s etc.

De HP Elitebook 8570w die in deze review naar voren wordt gehaald valt precies in deze categorie want de bouwkwaliteit is top notch, hij is best zwaar te noemen en de specificaties zijn om te smullen!

 

Bouwkwaliteit

De HP Elitebook 8570w voelt aan als een baksteen zo stevig. Hier hoeft ook niet veel over gezegd te worden. De Dell Precision modellen zitten op hetzelfde niveau.

Een hogere bouwkwaliteit is niet mogelijk, als we speciale laptops voor het leger buiten beschouwing laten.

Cijfer: 10/10

 

Gewicht en formaat

Draagbaar kun je de Elitebook 8570w niet noemen met een gewicht van 3.25KG en een dikte van 35mm. Het is jammer dat de gemiddelde score omlaag wordt gehaald hierdoor.

Het beste is om deze workstation veel op dezelfde plek te gebruiken, het liefst in combinatie met een docking station zodat het volledige potentieel benut wordt van het apparaat.

Cijfer: 6/10

 

Aansluitingen

Zo ongeveer alle aansluitingen zijn aanwezig. De belangrijkste zijn 2x USB 2.0, 2x USB 3.0, 1x FireWire, 1x eSATA, 1x DisplayPort en 1x VGA.

Andere zaken zoals een Express Card slot, een SmartCard slot en verschillende geheugenkaart lezers heeft de HP Elitebook 8570w ook aan boord. De eerste twee kunnen vooral nuttig zijn in een zakelijke omgeving.

Uiteraard mist de docking station connector niet. Hierdoor is het mogelijk met deze variant van de 8570w om 3 externe beeldschermen aan te sluiten, naast het laptopscherm. Hierdoor heb je in totaal op 4 schermen beeld inclusief het scherm van de laptop zelf!

Cijfer: 10/10

 

Prestaties

Deze HP Elitebook 8570w workstation is geleverd met een dikke quad core processor, de Intel Core i7 3720QM. Deze processor werkt op 2.6GHz maar heeft een turbo functie op maximaal 3.6GHz. Dit is erg snel voor een laptop.

Inclusief HyperThreading worden er in Windows maar liefst 8 processoren getoond. Dit is uiteraard een beetje bedrog aangezien er maar vier fysieke kernen aanwezig zijn. Maar doordat Windows denkt dat er meer kernen aanwezig zijn wordt de processor uiteindelijk toch efficiënter benut.

Naast de dikke processor is maar liefst 16GB DDR3 geheugen aanwezig. Hierdoor kunnen er veel programma’s tegelijkertijd gedraaid worden.

Ook kan gebruikt gemaakt worden van zware en intensieve en CAD programma’s die veel geheugen vergen. Mocht 16GB niet genoeg zijn dan kan dit nog uitgebreid worden naar 32GB. Er zitten namelijk 4 geheugenslots in de HP Elitebook 8570w.

Uiteraard zit er ook een SSD harde schijf in deze laptop. Een SSD met 256GB. Hierdoor voelt de laptop heerlijk snel aan bij het opstarten (van programma’s). Ook maakt een SSD geen geluid wat het comfort ten goede komt bij het gebruiken van deze laptop.

De meeste zakelijke laptop maken geen gebruik van een losse videokaart. De 8570w heeft een Nvidia Quadro K1000M aan boord. Voor games is dit niet een hele interessante videokaart maar voor CAD programma’s en videobewerking is een losse videokaart erg voordelig.

Deze videokaart zorgt ervoor dat er beeld komt op het Full HD scherm van de Elitebook 8570w. De laptop heeft dus een 1920x1080 paneel op een schermoppervlak van 15,6”. Dit zorgt ervoor dat alles haarscherp getoond wordt. Ook heb je op de laptop alleen flink wat ruimte om twee vensters naast elkaar te plaatsen. De beeldkwaliteit is van hoog niveau bij deze workstation.

Cijfer: 9.5/10

 

Accu duur

Er zit een grote 8 cells accu in de HP 8570w maar dit is ook wel nodig met de dikke quad core processor en losse videokaart. Er kan tijdens licht gebruik ongeveer 4 uur gewerkt worden op de accu.

De accu duur verandert drastisch wanneer er veel van de laptop gevraagd wordt. Dan moet er gerekend worden op ongeveer 2 uur voordat de accu leeg is.

Cijfer: 7.5/10

 

Specificaties

Schermformaat | 15,6”

Schermresolutie| 1920x1080

Processor | Intel Core i7 3720QM

Geheugen | 16GB DDR3 1600MHz

Harde schijf | 256GB SSD

Videokaart | Nvidia Quadro K1000M - 2GB

Connectiviteit | LAN, WLAN en Bluetooth

Batterij | 8 cells

DVD-brander | Ja

Besturingssysteem | Windows 7 Professional 64bit

Cijfer: 9.5/10

 

Bijzonderheden

Naast de hele dikke specificaties, de enorm hoge bouwkwaliteit, de docking station connector en de uitgebreide 3 jaar garantie valt er niet veel meer te vermelden over deze workstation.

Er is helaas geen toetsenbord verlichting aanwezig. Ook een WWAN module mist, ook al is deze super eenvoudig te plaatsen door de schroefloze bodemplaat te verwijderen.

Wat wel vermeld mag worden is dat er twee 2,5” ruimtes aanwezig zijn. Deze kunnen gebruikt worden om twee harde schijven te plaatsen, of dit nou SSD schijven of normale harde schijven zijn maakt niet uit. Of 1 van elk.

Naast die twee 2,5” bays is er ook een mSATA slot. Deze kan gebruikt worden om een kleine SSD in te plaatsen. Hierdoor passen er dus in totaal drie harde schijven in de HP Elitebook 8570w workstation.

 

Conclusie

De HP Elitebook 8570w workstation is zeer geschikt voor de veeleisende gebruiker die de laptop wenst te gebruiken als desktop vervanger. Hiervoor is alles aanwezig; een dikke quad core processor, 16GB geheugen en een dikke SSD harde schijf.

Voor de videoprestaties is een losse Nvidia Quadro videokaart ingebouwd. Deze videokaart zorgt voor de weergave van vloeiende beelden op het kleurgetrouwe Full HD scherm van de HP Elitebook 8570w.

Uiteraard is dit alles verpakt in een uitermate stevige behuizing die jaren mee kan. Mocht er al een defect optreden, dan staat er gedurende drie jaar binnen één werkdag een monteur op de stoep om de laptop weer aan de praat te krijgen.

 

Gemiddeld cijfer: 8,8

 

Deze of een vergelijkbare laptop kopen in de laptopshop?

Passie!

Ruim 15 jaar geleden begon mijn passie voor IT, met name voor hardware en zakelijke laptops.

Ik adviseer alleen IT-apparatuur dat écht fijn werkt en ook jarenlang blijft werken.