HP Elitebook Folio 9470m ultrabook review | lange accu duur en grote SSD

De Elitebook 9470m is een 14” zakelijke ultrabook. Het model dat in deze review besproken wordt heeft flinke spierballen met zijn snelle Core i5 processor en grote 256GB SSD harde schijf.

Net als de Dell Latitude 6430u wordt ook bij de HP Elitebook Folio 9470m veelvuldig gebruik gemaakt van duurzame materialen zoals zacht rubber, magnesium en aluminium. Dit zorgt ervoor dat de Elitebook Folio hoogwaardig aanvoelt.

Op dit moment hebben Dell, HP en Lenovo elk een zakelijke ultrabook in hun assortiment. De Dell Latitude 6430u ultrabook is in de vorige review besproken. Nu is de HP Elitebook Folio 9470m aan beurt!

 

Bouwkwaliteit

Door het gebruik van kwalitatief hoogstaande materialen zoals aluminium en magnesium voelt de laptop hoogwaardig aan. De zacht rubberen onderkant en aluminium bovenkant weerspiegelen dit gevoel.

Waar de laptop ook wordt beetgepakt, de Elitebook Folio 9470m geeft niet mee. Het scherm is een stuk dunner gemaakt dan die van oudere Elitebooks, zoals de HP Elitebook 8470p, maar desondanks voelt het scherm van de Folio niet minder stevig aan.

Voor een ultrabook is dit een zeer knappe prestatie omdat een ultrabook al snel een centimeter minder dik is dan normale laptops!

Je kunt de Folio eenvoudig upgraden tot maximaal 16GB geheugen en er kan een extra SSD geplaatst worden door middel van een mSATA poort.

Deze mSATA poort is voorhanden naast de 2.5” harde schijf. Hierdoor kun je twee harde schijven plaatsen in de HP Elitebook Folio 9470m: twee SSD’s of een SSD in combinatie met een normale harde schijf.

Cijfer: 9.5/10

 

Gewicht en formaat

De HP Elitebook Folio 9470m is met 1.64KG erg draagbaar. Ook de dikte van 19mm speelt hierin mee. Desondanks is de bouwkwaliteit, zoals we die van Elitebooks kennen, behouden gebleven.

De laptop is dus erg geschikt om mee te nemen van en naar het werk, van en naar school etc. Door de hoge bouwkwaliteit is de Folio bestand tegen een stootje tijdens transport.

Cijfer: 8.5/10

 

Aansluitingen

Er is een docking station connector aanwezig op de HP Folio. Dus alle apparatuur kan daarop aangesloten worden wanneer de bijpassende HP UltraSlim docking station wordt aangeschaft.

Drie USB 3.0 aansluitingen missen niet evenals een DisplayPort en een VGA aansluiting. Op de USB 3.0 poorten kunnen de snelste USB-sticks en externe harde schijven worden aangesloten. De VGA uitgang kan gebruikt worden voor oudere monitoren en beamers.

Een DisplayPort heeft als voordeel ten opzichte van een HDMI uitgang dat er meerdere monitoren op aangesloten kunnen worden. Hiervoor moet dan nog wel een speciaal kabeltje voor gekocht worden.

Je hebt dan een enorm beeldoppervlak met bijvoorbeeld twee 24" Full HD monitoren plus het scherm van de laptop zelf!

De DisplayPort kan met een verloopkabeltje ook omgezet worden naar HDMI voor het aansluiten van een TV, beamer of monitor.

Cijfer: 9/10

 

Prestaties

De bekende Intel Core i5 3437U processor is aanwezig in de HP Elitebook Folio 9470m. Dit is een snelle dual core processor met een turbo functie op 2.9GHz.

Wanneer er weinig van de laptop gevraagd wordt gaat de snelheid van de processor automatisch naar beneden zodat er minder energie verbruikt wordt. Dit komt de accu duur ten goede.

De processor is geschikt voor de meest uiteenlopende taken en kan met gemak meerdere programma’s tegelijkertijd draaien. Internet, Office en films kijken is geen probleem, ook niet voor de komende jaren.

Door de grote 256GB SSD in de Folio is de laptop bijzonder snel met het opstarten van programma’s. Hij voelt hierdoor erg snel aan. Ook het installeren van updates gaat erg rap.

Standaard zit er 8GB DDR3 geheugen in de HP Elitebook Folio. In de meeste laptops zit standaard 4GB. Met 8GB kun je nog meer programma's tegelijkertijd laten draaien zonder dat de laptop langzamer wordt.

Mocht 8GB niet genoeg zijn, dan is het geheugen heel makkelijk te upgraden naar 16GB door er 8GB DDR3 1600MHz geheugen bij te prikken.

Cijfer:  8.5/10

 

Accu duur

Rond de 5 tot 6 uur kan er gewerkt worden op 1 accu lading met de standaard 6 cells accu van de Folio. Dat is een flinke prestatie.

Daarnaast kan er nog een extra accu gemonteerd worden aan de onderkant van de laptop. Hiervoor is een speciale aansluiting aanwezig.

Cijfer: 8.5/10

 

Specificaties

Schermformaat | 14”

Schermresolutie| 1600x900

Processor | Intel Core i5 3437U

Geheugen | 8GB DDR3 1600MHz

Harde schijf | 256GB SSD

Videokaart | Intel HD Graphics 4000

Connectiviteit | LAN, WLAN en Bluetooth

Batterij | 6 cells

DVD-brander | Nee

Besturingssysteem | Windows 7 Professional 64bit

Cijfer: 9/10

 

Bijzonderheden

Deze HP Elitebook Folio 9470m wordt geleverd met drie jaar garantie. Bij een defect staat de volgende dag een monteur voor de deur.

Naast de lange garantie duur zijn er een aantal interessante opties aanwezig op de Elitebook. Toetsenbord verlichting bijvoorbeeld, erg handig wanneer je vaak ’s avonds gebruik maakt van de laptop.

Voor extra beveiliging van je Folio kun je kiezen om gebruik te maken van de vingerafdruk scanner. In plaats van een wachtwoord is het dan mogelijk in te loggen met je vingerafdruk.

Sommige laptops tegenwoordig missen een geheugenkaart lezer zodat de laptop compacter gemaakt kan worden. Bij de HP Elitebook Folio 9470m is het nog wel mogelijk om geheugenkaartjes te lezen.

Er is geen DVD-drive aanwezig in de laptop, net zoals bij veel andere ultrabooks. Dit bespaart flink wat gewicht en de laptop kan daardoor dunner gemaakt worden.

 

Conclusie

De HP Elitebook Folio 9470m heeft een 8,8 verdiend om de volgende redenen:

1. Hoge bouwkwaliteit

2. Snelle SSD harde schijf

3. Lange accu duur

4. 3 jaar garantie

5. Laag gewicht en formaat

6. Docking station aansluiting

De HP Elitebook Folio 9470m is erg fijn in gebruik door de snelle SSD schijf, de docking station mogelijkheden en de lange accu duur van 5 uur.

Door de hoge bouwkwaliteit en het gebruik van duurzame materialen kan er lang genoten worden van de Elitebook Folio. De lange garantie duur van 3 jaar geeft extra geruststelling.

Leuke opties zoals toetsenbord verlichting en vingerafdruk scanner ontbreken niet en zorgen voor de laatste puntjes achter de komma.

Het upgraden van het geheugen, het toevoegen van een extra (SSD) harde schijf of het plaatsen van een WWAN module zorgt ervoor dat de laptop helemaal naar wens aangepast kan worden.

 

Gemiddeld cijfer: 8,8

 

Deze of een vergelijkbare laptop kopen in de laptopshop?

Passie!

Ruim 15 jaar geleden begon mijn passie voor IT, met name voor hardware en zakelijke laptops.

Ik adviseer alleen IT-apparatuur dat écht fijn werkt en ook jarenlang blijft werken.