Dell Latitude 6430u ultrabook review | de eerste draagbare zakelijke laptop

In vergelijking met veel andere business laptops zoals de Dell Latitude E6330 is de Latitude 6430u een lichte en compacte ultrabook.

Waar zakelijk laptops normaal meer dan 2KG wegen en op z’n minst 30mm dik zijn is deze laptop met 1.69KG en 21mm een stuk draagbaarder geworden.

In deze review de 14” Dell Latitude 6430u ultrabook!

 

Bouwkwaliteit

Deze zakelijke Dell Latitude 6430u is een stuk handzamer is geworden waarbij de bouwkwaliteit grotendeels behouden is gebleven.

Bij het beetpakken van de laptop in gesloten toestand heb je het gevoel een product in handen te hebben van hoge kwaliteit.

De boven- en onderkant zijn voorzien van een soort zacht rubber wat fijn aanvoelt. De rest van de behuizing is deels gemaakt van magnesium.

Wat gezegd moet worden, waar de handpalmen op rusten tijdens het typen kan een beetje ingedrukt worden. Dit geldt ook voor de bovenkant van het scherm.

Cijfer: 8/10

 

Gewicht en formaat

Met 1.69KG gewicht en 21mm dikte is de laptop makkelijk dagelijks mee te nemen. Een erg fijne laptop voor de reiziger.

Cijfer: 8.5/10

 

Aansluitingen

Een nadeel van deze compacte zakelijke ultrabook is het verdwijnen van de docking station connector.

Hierdoor moet je alle externe apparatuur direct op de laptop aansluiten en vervolgens loskoppelen wanneer je de laptop weer moet nemen.

Ook ontbreekt een DVD-brander. Een DVD-brander kun je prima missen tegenwoordig maar een docking station connector is een must bij een zakelijke laptop.

De Dell Latitude 6430u beschikt over 2 USB 3.0 en 1 USB 2.0 poorten voor snelle USB-sticks en externe harde schijven.

Om een monitor of beamer aan te sluiten is er een HDMI aansluiting en een VGA aansluiting voorhanden. Ook is er een eSATA poort voor hele snelle externe harde schijven.

Cijfer: 7/10

 

Prestaties

De 6430u is uitgerust met een snelle Core i5 processor, 128GB SSD en 4GB geheugen. Vooral de SSD zorgt ervoor dat de laptop lekker snel aanvoelt en programma’s snel opent.

Een SSD harde schijf kan omschreven worden als een interne USB0-stick. Een SSD is uitzonderlijk snel, geluidloos en is niet zo breekbaar als een normale harde schijf.

De Core i5 processor draait standaard op 1.9GHz maar heeft een turbo functie die de processor, wanneer nodig, op 2.9GHz laat draaien.

Dit zorgt ervoor dat de Latitude 6430u bij licht gebruik erg zuinig zijn werk doet en toch heel snel kan zijn wanneer dit nodig is.

Cijfer: 8.5/10

 

Accu duur

Deze Latitude 6430u is met een 6 cells batterij te krijgen en met een lichtere 3 cells batterij. Dit specifieke model heeft een 3 cells accu.

Er kan ongeveer 3 uur op de accu gewerkt worden waarna de laptop afsluit. Dit is niet erg lang, maar je kunt er later voor kiezen een grotere accu aan te schaffen.

Met een 6 cells batterij moet het mogelijk zijn dik 5 uur te werken op een accu lading.

Cijfer: 7/10

 

Specificaties

Schermformaat | 14”

Schermresolutie| 1366x768

Processor | Intel Core i5 3437U

Geheugen | 4GB DDR3 1600MHz

Harde schijf | 128GB SSD

Videokaart | Intel HD Graphics 4000

Connectiviteit | LAN, WLAN, WWAN (3G) en Bluetooth

Batterij | 3 cells

DVD-brander | Nee

Besturingssysteem | Windows 7 Professional 64bit

Cijfer: 8/10

 

Bijzonderheden

Een fijne optie voor laptops vind ik toetsenbord verlichting. Het komt wel eens voor dat ik ’s avonds op mijn laptop werk. Dan is toetsenbord verlichting een prettige optie om te hebben!

Verder heeft deze 6430u een WWAN module zodat je onderweg in de trein of waar dan ook op internet kunt. Hiervoor is alleen een sim-kaartje nodig met een data abonnement, net zoals bij je telefoon.

Er is geen DVD-drive aanwezig in de Dell Latitude 6430u. Hierdoor kunnen er geen CD’s en DVD’s gelezen en gebrand worden.

Mocht je wel een DVD-drive nodig hebben dan kun je een externe DVD-brander aanschaffen voor maximaal 50,-.

 

Conclusie

Dell heeft een lichte en compacte zakelijke laptop op de markt gebracht met de Latitude 6430u. Dit maakt de laptop eindelijk geschikt om veel mee onderweg te zijn.

Een capabele Core i5 processor is voorhanden met turbo functie en een hele rappe SSD harde schijf voor snelle opstarttijden.

Er zitten ook een paar leuke en handige opties op de Latitude zoals toetsenbord verlichting en een WWAN module. Dit maakt werken in het donker een stuk fijner en met de WWAN module heb je overal toegang tot internet.

De Dell Latitude 6430u voelt erg degelijk en duurzaam aan door de gebruikte materialen. De zachte boven- en onderkant pakken lekker beet en door het gebruik van magnesium is de laptop desondanks stevig.

Helaas is er geen dvd-drive aanwezig. Aangezien CD’s en DVD’s tegenwoordig steeds minder worden gebruikt is dit geen groot gemis.

De 3 cells accu is wel aan de kleine kant waardoor er maar 3 uur gewerkt kan worden op de laptop. De accu kan gelukkig makkelijk vervangen worden door een groter exemplaar.

 

Gemiddelde cijfer: 7,8

 

Deze of een vergelijkbare laptop kopen in de laptopshop?

Passie!

Ruim 15 jaar geleden begon mijn passie voor IT, met name voor hardware en zakelijke laptops.

Ik adviseer alleen IT-apparatuur dat écht fijn werkt en ook jarenlang blijft werken.