Dell Latitude E6330 review | ultieme zakelijke laptop met snelle SSD

De voorganger van de Latitude E6330, de Latitude E6320, heb ik zelf een aantal jaren gebruikt. Helaas heb ik deze laptop een keer op beton laten vallen vanaf een halve meter. De deksel is er niet mooier op geworden.

Na dit voorval heeft de laptop nog een half jaar perfect gewerkt en heb ik de laptop op Marktplaats verkocht. De huidige eigenaar is er nog altijd blij mee!

De 13,3" Dell Latitude E6330 wordt in deze review besproken.

De Latitude zet de hoge bouwkwaliteit van zijn voorganger voort. Er 3 jaar garantie op deze Latitude E6330 en er is een docking station connector aanwezig.

 

Bouwkwaliteit

De behuizing van de Dell Latitude E6330 bestaat uit drie hoogwaardige metalen, een combinatie van aluminium en twee soorten magnesium, wat de kwaliteit zeer ten goede komt.

Verder is de Latitude E6330 getest tegen stof, vibraties en temperatuur verschillen.

Bij het vasthouden van de laptop op wat voor manier dan ook is er geen speling op te merken. Het scherm en de scharnieren zijn erg sterk.

Mijn oude E6320 heeft tijdens de twee jaar dat ik de laptop in gebruik heb gehad geen tekortkomingen laten zien, alles voelde en werkte goed.

De onderkant van de Latitude kan los worden geschroefd zodat eenvoudig het geheugen en de harde schijf een upgrade kunnen krijgen.  

Cijfer: 9/10

 

Gewicht en formaat

Het gewicht van de Latitude is 2.03KG en hij is 30mm dik. Daarmee is het een typisch zakelijke laptop die wat zwaarder en dikker is dan consumentenlaptops.

Aangezien de Latitude een 13,3” laptop is, blijft het een handzaam en draagbare laptop. Hij kan alleen niet tippen aan de nieuwste ultrabooks met een gewicht van <1.4KG en een dikte van onder de 20mm.

De bouwkwaliteit brengt een hoger gewicht en een dikkere laptop met zich mee.

Cijfer: 7/10

 

AansluitingenDell docking station opstelling

De E6330 heeft een docking station aansluiting. Wanneer de laptop aan de meest uitgebreide E-Port Plus docking station wordt gekoppeld heb je de beschikking over veel meer aansluitingen zoals 2 DisplayPort, 2 DVI en 5 USB aansluitingen.

Al je randapparatuur zoals twee monitoren, toetsenbord, muis, speakers, printer en scanner kun je op het docking station aansluiten.

Wanneer je de Latitude mee moet nemen naar huis of naar een klant dan kun je hem makkelijk loskoppelen van de docking station.

Op de laptop zelf zijn 3 USB aansluitingen aanwezig waarvan er 1 USB 2.0 is en 2 USB 3.0 zijn. Hierdoor kan er genoten worden van een hele snelle data overdracht met USB sticks en externe USB harde schijven.

Verder is er ook een eSATA aansluiting aanwezig. Deze poort kan gebruikt worden voor de snelste data overdracht. Er is hiervoor wel een speciale externe harde schijf nodig die ook een eSATA aansluiting heeft.

Om externe beeldschermen of beamers aan te sluiten is er een VGA en mini-HDMI aansluiting aanwezig. Voor deze mini-HDMI aansluiting is een speciale kabel nodig van mini-HDMI naar HDMI om hem aan te kunnen sluiten om monitoren en beamers.

Cijfer: 9/10

 

Prestaties

De onderdelen die voor hoge prestaties zorgen in deze Dell Latitude E6330 zijn de Intel Core i5 processor en de SSD harde schijf.

Na de Intel Core i7 is de Intel Core i5 de snelste processor. De Core i5 is geschikt voor internet, office, films kijken en ook veel zwaardere taken zoals videobewerking en games. Voor de laatste twee is wel een goede videokaart vereist.

De Latitude E6330 is voorzien van de standaard geïntegreerde Intel HD Graphics 4000 welke niet geschikt is voor games. Wel kan deze videokaart de makkelijk alle andere taken aan zoals het afspelen van de (zwaarste) films.

In dit model zit een snelle SSD harde schijf. Dit zorgt voor een enorme snelheidstoename. De laptop opstarten gaat een stuk sneller en ook programma’s opstarten gaat veel vlotter met een SSD.

Andere voordelen van SSD’s zijn dat ze geruisloos werken, tegen een stootje kunnen en geen beweegbare onderdelen hebben, net als een USB-stick.

Het geheugen is met 4GB voldoende voor de meeste gebruikers. Desgewenst kan de laptop heel makkelijk voorzien worden van nog eens 4GB zodat het totaal op 8GB komt.

Cijfer: 8/10

 

Accu duur

De Dell Latitude E6330 kan uitgerust worden met drie verschillende batterijen, 3 cells, 6 cells en 9 cells. Hoe meer cells, des te langer kan er op de accu van de laptop gewerkt worden.

Bij de E6330 geldt dat er op een 3 cells accu ongeveer 3 uur gewerkt kan worden, op een 6 cells batterij 5 uur en een 9 cells batterij 7 uur.

Het model wat hier besproken wordt heeft een 6 cells accu en gaat ongeveer 5 uur mee tijdens office en internet gebruik. Een 6 en 9 cells batterij steekt wel een beetje uit aan de achterkant.

Cijfer: 8/10

 

Specificaties

Schermformaat | 13,3”

Schermresolutie| 1366x768

Processor | Intel Core i5 3340M

Geheugen | 4GB DDR3 1600MHz

Harde schijf | 128GB SSD

Videokaart | Intel HD Graphics 4000

Connectiviteit | LAN, WLAN, WWAN (3G) en Bluetooth

Batterij | 6 cells

DVD-brander | Ja

Besturingssysteem | Windows 7 Professional 32bit

Cijfer: 8.5/10

 

Bijzonderheden

De Latitude reeks bestaan uit dure laptops met een vanaf prijs van 1000,- excl. BTW voor het basis model. Voor dat geld heb je een hele hoge bouwkwaliteit, 3 jaar garantie en een docking station aansluiting.

Wanneer er een defect optreedt binnen de garantietermijn van 3 jaar dan komt er uiterlijk de volgende werkdag een monteur langs om het probleem te verhelpen. Deze garantie is geldig tot eind 2016.

Deze E6330 heeft een WWAN module, met andere woorden een 3G module, zodat er altijd op internet gewerkt kan worden. Dit kan door een sim-kaart in de laptop te plaatsen met een data abonnement, net als bij telefoons.

Er zit een snelle SSD harde schijf in wat het werken met deze laptop een stuk aangenamer wordt gemaakt omdat programma’s sneller opstarten, updates geïnstalleerd kunnen worden etc.

Verder heeft dit model zoals eerder vermeldt een 6 cells batterij waardoor er rond de 5 uur op de laptop gewerkt kant worden.

Voor extra beveiliging is er op de Latitude E6330 een vingerafdruk scanner aanwezig waardoor er met je vingerafdruk ingelogd kan worden.

 

Conclusie

Deze Latitude is een typische zakelijke laptop met een hoge bouwkwaliteit, een lange garantieduur van 3 jaar en een docking station aansluiting. Uitermate geschikt voor intensief gebruik.

Door de hoge bouwkwaliteit is de Dell Latitude E6330 wel wat zwaarder en dikker dan een normale consumenten laptop.

Opstarten en het installeren van updates en programma’s gaat erg rap door de SSD harde schijf.

De WWAN module en de 6 cells accu zijn ideaal wanneer je veel onderweg bent en toch door wilt werken.

 

Gemiddeld cijfer: 8.3

 

Deze of een vergelijkbare laptop kopen in de laptopshop?

Passie!

Ruim 15 jaar geleden begon mijn passie voor IT, met name voor hardware en zakelijke laptops.

Ik adviseer alleen IT-apparatuur dat écht fijn werkt en ook jarenlang blijft werken.